Gaštany


Patria neodmysliteľne k  jeseni – svojou vôňou a dokonca aj sfarbením. Ich chuť je niečím neopakovateľná, sladká, jemná a originálna, práve preto sa tešia veľkej obľube u každej vekovej kategórie. Gaštany sú totiž nielen chutné, ale aj veľmi zdravé. Majú zo všetkých druhov  orechov o polovicu menej kalórií a v porovnaní napríklad s lieskovými či vlašskými orechmi až dvadsaťkrát menej tuku, zato oveľa viac vody a žiadny cholesterol. Obsahujú mnoho vitamínov, napríklad vitamín B, E, K a majú tiež vysoký podiel vitamínu C, ktorého množstvo je porovnateľné s podielom vitamínu C v citróne. Zároveň obsahujú zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik či draslík, ale aj tanín, ktorý je tiež účinným antioxidantom a pôsobí protirakovinovo. Súčasťou ich obsahu je dokonca aj vláknina. Plody gaštanov majú pozitívny vplyv na vlasy, pokožku, ale aj žalúdok, srdce, mozog, reumatické ochorenia a krvný obeh. Na gaštanoch si pritom môžu pochutnať aj diabetici a celiatici, pretože neobsahujú  lepok. Tradičná čínska medicína ich považuje za dôležitý zdroj životodarnej energie. Výborné sú podľa nej tiež na posilnenie kĺbov a kostí, podporu činnosti obličiek a  zvýšenie celkovej vitality. Je dokázané, že po lete, keď nám chýba vitamín D a prepadáme pochmúrnej nálade či úzkostiam, pomáhajú tieto stavy zahnať práve plody gaštana. Tiež sa im pripisujú priaznivé účinky pri málokrvnosti, vyčerpanosti, bolestiach hlavy a chronickom kašli. Zdrojom jedlých gaštanov je strom, ktorý sa nazýva Gaštan jedlý.

V liečiteľstve má však väčšiu perspektívu pagaštan konský. Priaznivé účinky majú nie len plody, ale aj listy a kôra gaštana. Listy sa používajú pri bronchitíde, astme, uľahčujú vykašliavanie hlienu a pôsobia protireumaticky. Taktiež sa z nich  pripravuje macerát alebo nálev. Na boľavé miesta sa prikladá teplý obklad z pomliaždených  listov. Z kôry sa robí odvar, ktorý detoxikuje črevá a pôsobí proti hnačke. Čaj z kvetov alebo z kôry slúži na uvoľnenie žalúdočných a črevných kŕčov, pri menštruačných ťažkostiach a na úpravu zrážanlivosti krvi. Najčastejšie sa však zbiera plod, ktorý obsahuje semená, a to na jeseň.

Jedlé gaštany majú široké použitie. Od varenia a pečenia až po rôznorodé gaštanové špeciality (gaštanové plnky či gaštanové likéry). Najznámejšie sú asi varené gaštany, ako súčasť tort a zákuskov, samozrejme nesmieme zabúdať ani na gaštanové pyré a ani na tie pečené – nepísaný symbol jesene. Obľube sa v mnohých krajinách tešia i kandizované gaštany. Vo Francúzsku je známy i takzvaný gaštanový nugát. Verím, že nie len pre ich výnimočnú chuť, ale aj pre ich blahodárne účinky na náš organizmus, si nikto nás neodoprie v chladnom predsviatočnom období túto vynikajúcu pečenú pochúťku.