Posilnenie obranyschopnosti organizmu


Etapa októbra až apríla je známa prechladnutiami, vírusovými ochoreniami a vo veľkej miere sa skloňuje aj slovo chrípka. Rizikovými skupinami sú predovšetkým deti, tehotné ženy a seniori. Môže to mať súvislosť aj s tým, že hlavné známky prevencie – ako je zvýšená pohybová aktivita a väčší príjem ovocia a zeleniny v strave – teda viac vitamínov, je problémom u spomínaných skupín. Ak nie je možné prijať dostatok minerálnych látok a vitamínov v strave, odborníci odporúčajú siahnuť po výživových doplnkov na budovanie našej imunity. Čím by sme teda mali v období končiacej sa jesene až začínajúcej jari pomôcť nášmu organizmu?

Vitamín C

Podieľa sa na tvorbe spojivového tkaniva a väziva, podporuje pevnosť a pružnosť kože a ciev, prispieva k zosilneniu kostí, zubov a chrupaviek, ovplyvňuje imunitný systém stimuláciou tvorby bielych krviniek zabraňujúcich infekcii, skracuje dĺžku prechladnutia alebo chrípky, pôsobí ako antioxidant v boji proti škodlivým voľným radikálom čiže navyše spomaľuje starnutie.

Vitamín D

Naše telo ho prijíma zo slnečného žiarenia, ktoré je ale počas jesene a sychravého počasia minimálne. Preto by sme tento slnečný vitamín mali práve teraz doplniť. Hrá významnú úlohu v procese osifikácie a udržiavaniu dobrého stavu zubov. Spolu s ďalšími hormónmi sa zúčastňuje regulácie metabolizmu vápnika a fosforu v organizme,  stimuluje vstrebávanie týchto minerálov v čreve. Je tiež účinný  pri liečbe niektorých kožných ochorení – stimuluje rast a rozvoj buniek pokožky. Pozitívne vplýva aj na centrálny nervový systém. Posilňuje obranyschopnosť nášho organizmu, aktivuje tvorbu ochranných protilátok proti vírusom a baktériám.

Omega 3 mastné kyseliny

Výbornou prevenciou voči infekcii dýchacích ciest sú doplnky s obsahom rybích olejov. Omega 3 mastné kyseliny patria medzi najdôležitejšie látky potrebné pre správne a zdravé fungovanie nášho organizmu. Okrem posilnenia obranyschopnosti majú aj protizápalový účinok, pôsobia ako prevencia voči rakovine, priaznivo ovplyvňujú srdcovo cievny systém a sú dôležité pre zdravý vývoj a funkciu mozgu.

Rakytník

Je bohatým zdrojom vitamínu C, A, E, organických kyselín, stopových prvkov, antioxidantov, ktoré sú dôležité pri ochrane buniek. Zlepšuje vitalitu v období zvýšenej telesnej a duševnej záťaže, jeho účinné látky posilňujú nie len imunitný systém, ale aj zrak. Ponuka je široká – počnúc BIO šťavou bez prídavku cukru až po sirup a pilulky.

Magnézium

By ako súčasť výživy nemalo absenovať. Nachádza sa v každej bunke nášho tela, ovplyvňuje priebeh všetkých fyziologických procesov. Vďaka mikroelementu je imunita správne vytvorená. Je to hlavná zložka svalových kontrakcií – srdce, cievy, črevá a ďalšie svaly. Podieľa sa na vývoji a raste kostí, pomáha zvládať stresové situácie, udržuje zdravé zuby. Konzumácia je známa asi každému – šumivá tableta sa rozpustí v pohári s vlažnou vodou a následne vypije.

Železo

Podporuje zdravý rast a vývoj. V ľudskom organizme sa 75% železa vyskytuje vo forme hemoglobínu – teda v zložke zabezpečujúcej prenos kyslíka. Práve železo je stavebným prvkom celej rady enzýmov. Podieľa sa na ochrane pred voľnými radikálni, teda je kľúčom k obranyschopnosti.

Platí zásada, že vždy je efektívnejšie potrebné vitamíny a minerálne látky dostať do nášho organizmu prirodzenou cestou, a to formou stravy. No v prípade, že naša strava nie je dostatočne vyvážená, teda nie je bohatá na živiny je potrebné siahnuť po vitamínových doplnkoch.