Pojmite krásu v severskom štýle


Vysoké, štíhle a pevné ženy s jemnou pokožkou bez vrások. Práve tak vyzerajú severanky, ktoré sa o seba starajú pomocou svojich tradičných domácich metód. Okrem toho sú Škandinávci veľmi pohybovo aktívni ľudia. Športom číslo jedna je prekvapivo futbal, no preslávení sú hlavne hokejom, atletikou, horskou turistikou či nórskou chôdzou. Šport ide ruka v ruke s jedálnym lístkom, ktorý obsahuje veľa zeleniny a rýb. 

VYCHYTÁVKY ZO ŠKANDINÁVIE

ĽAD ŽIVOTA

Vyskúšajte tento severský výmysel a prebudenie pleti počas chladných jesenných a zimných mesiacov. Uvarte liter minerálnej vody s niekoľkými vrecúškami zeleného čaju. Takúto zmes necháme vychladnúť a prelejeme do nádob na ľad. Aplikáciou na pleť ľadová kocka stiahne rozšírené póry a pokožku upokojí.

SEZÓNNE STRAVOVANIE

Svoj vitálny vzhľad si severské ženy pestujú pomocou sezónnosti. Len veľmi zriedka si na tanier doprajú to, čo momentálne nie je v harmónii s ročným obdobím. Naše telo je prispôsobené prirodzenému cyklu výživy, ktoré by sme mali držať. Konzumácia lokálnych a sezónnych surovín je teda kľúč k vitalite.

VITAMÍN C

Tak známy a toľko významný pre ľudský organizmus. Zlepšuje kvalitu vlasov, pleti a buduje nás imunitný systém. Severania si ho denne v hojnosti doprajú vo forme brusníc. Brusnice sušené, marmeláda, šťava či džús – to všetko sú skvelé a chutné možnosti, ako dostať do tela vitamíny. 

MED
Počas zimy je pleť bledá a stiahnutá. Na pleti okrem iného vidíme aj nerovnováhu v organizme v podobe nedostatku potrebných živín, pobytom na slnku a čerstvom vzduchu. Jednoduchá maska z medu a vajíčka pokožke znova vdýchne život. Do misky rozbijeme jedno vajce. Zmiešame ho s 5 lyžicami medu. Zmes aplikujeme na krk a necháme 15 minút pôsobiť. Potom jednoducho opláchneme vlažnou vodou. Obe suroviny obsahujú veľké množstvo dezinfekčných látok, čo sa odrazí po nanesení na pokožke.

LIŠAJNÍK ISLANDSKÝ

V Škandinávii sa užíva preventívne, no aj počas boja s virózami počas jesene a zimy. Okrem toho, že pomáha pri zápale horných dýchacích ciest, hojí aj afty. Denne môžeme vypiť aj 2 až 3 šálky nálevu z lišajníka. Stačí 1 polievková lyžica sušeného lišajníka,  zaliata litrom studenej vody. Zmes sa lúhuje 8 hodín a následne pijeme zohriate na izbovú teplotu.

SAUNOVANIE PLETI

Horúca para pleť čistí, dodáva vlahu a prekrvuje. Postup je jednoduchý – do hrnca nalejeme liter a pol horúcej vody, pridáme 2 vrecúška kamilkového čaju a lyžičku medu. Nakloňte sa nad hrniec a hlavu zakryte uterákom, aby para neunikala. Inhalujte 10 minút, následne tvár opláchnite. 

SEVERSKÁ MASÁŽ

Je veľmi účinná, nakoľko využíva špeciálne hmaty – trenie, hnetenie a hladenie. Uvoľní telo i myseľ, čím ochráni pred ochoreniami akéhokoľvek pôvodu. Ideálna je ako pre ženy v domácnosti, tak pre ľudí so sedavým zamestnaním. Skvele odbúrava stres a odstraňuje pocit stuhnutého svalstva.

KEFA NA ROZPRÚDENIE KRVI

Okrem samotného prekrvenia organizmu aj zbavuje suchej a odumretej pokožky. Zvyčajne sa používa po kúpeli, no nie je problém ju aplikovať aj nasucho počas dňa, keď máme kúsok času pre seba. Severské ženy na svoje masážne kefy nedajú dopustiť.

Tajomstvom vonkajšej no i vnútornej krásy je vyrovnanosť a zdravé sebavedomie, ktoré si severanky budujú vďaka svojmu životnému štýlu. Tvrdia, že základom krásy každej ženy je správna a dostatočná starostlivosť o telo. V prípade, že ho nebudeme zbavovať napätia a nežiaducich toxických látok, nemá možnosť regenerovať sa, aby urobilo priestor nášmu zdravému ja.