Ploché nohy


Noha je časť ľudského tela, ktorá sa skladá z mnohých kostí, šliach a väzov, ktoré dohromady tvoria ucelený systém. Jeho cieľom je zabezpečovať funkciu typickú pre človeka a tou je chôdza. Správna chôdza, ale i mnohé iné faktory ako je dedičnosť či vhodná obuv teda zásadne ovplyvňujú zaťaženie jednotlivých segmentov a klenbu nohy. Nesprávnym zaťažením či nevhodnou obuvou môže dochádzať k rôznym narušeniam na úrovni plosky nohy či článkov prstov. Chodidlám je potrebné venovať pozornosť od útleho veku. Ploché nohy sú jednou z najčastejších diagnóz, s ktorou sa fyzioterapeuti stretávajú. Ako rozpoznať, či máme ploché nohy? Pred návštevou odborníka veľa napovie jednoduchý domáci test – plochá noha predstavuje pokles priečnej a pozdĺžnej klenby nohy, čo si môžeme všimnúť na odtlačkoch nôh v piesku alebo na odtlačku mokrej nohy. Pri stoji je vidieť zníženie klenby, stoj je často nestabilný a postihnutí sa môžu sťažovať na bolesti nôh pri dlhšom státí či chôdzi.

PRÍZAKY

Ako prvé sa objavujú bolesti v členkoch, neskôr pociťuje človek aj kŕče, najmä v lýtkach. Objaviť sa môžu aj kŕčové žily, neskôr bolestivosť a to nielen samotných nôh, ale napríklad aj v oblasti bedier a bedrových kĺbov, ktorá sa môže dostať dokonca až do chrbtice. To všetko v prípade, ak je na príčine plochých nôh nejaká ortopedická porucha alebo ochorenie, ktoré sa týka pohybovej sústavy. Nie vždy však ide práve o tento druh problému, niekedy ide aj o širšie ochorenie. U najmenších detí do 3 rokov sa nejaké väčšie príznaky neprejavujú, až v neskoršom veku a u dospelých je možné spozorovať typickú bolesť a ťažšie chodenie. Pri dlhšom státí sa prejavujú bolesti v oblasti lýtka, niekedy môžu nastať problémy aj pri dlhšom chodení. Najčastejšie sú ploché nohy príznakom pre poruchy kostí, svalov alebo väzív. Najprv začínajú problémy s preťažením a únavou, neskôr je už prítomný aj pokles klenby a v najťažších prípadoch je už deformácia nenávratná bežným spôsobom. U ľudí, ktorý pozorujú na sebe ploché nohy, je lepšie vyhľadať jednak ortopéda a tiež sa zamyslieť nad kvalitnejšou obuvou, zdravým pohybom a tiež aj nad životným štýlom. Je lepšie predchádzať obezite a aj nedostatku vápnika.

Cvičenia na ploché nohy pre deti aj dospelých:

  • Priťahovanie záprstnej kosti palca a malíčka smerom k pätnej kosti – pozor na krčenie prstov
  • Pohyb palca do strany
  • Spájanie chodidiel v sede a ich pritlačenie oproti sebe
  • Striedavý stoj na špičkách a pätách
  • Uchopenie lopty oboma chodidlami a jej pohybovanie medzi nimi
  • Hra s utierkou – prstami na nohe zdvihnúť treba z podlahy utierku do vzduchu

Ploché nohy nie sú iba problémom detí, ale niektoré zdravotné stavy a životný štýl môžu vyústiť k vzniku plochých nôh aj v dospelosti. Medzi najčastejšie príčiny patrí oslabenie svalov, ktoré tvoria pozdĺžnu a priečnu klenbu chodidla. Dôvodom vzniku môže byť nosenie nevhodnej obuvi, obezita, tehotenstvo, vyhýbanie sa chôdzi naboso najmä po nerovnom teréne, celkové oslabenie svalov či zranenie dolných končatín. Šance na zlepšenie alebo zvrátenie tohto stavu sa so stúpajúcim vekom znižujú. Vždy to záleží aj od závažnosti diagnózy. U detí sa tento stav pekne koriguje pri pravidelnom cvičení. Rovnako, ak vznikne plochonožie v tehotenstve nárastom hmotnosti. Pri plochonoží sa nepodarí úplne zvrátiť stav klenby, avšak dajú sa výrazne posilniť svaly, zmierniť a kompenzovať bolesti a ťažkosti vychádzajúce z plochonožia.

LIEČBA

Váš lekár vám môže odporučiť nosenie ortopedickej vložky, ktoré idú do vašej obuvi a podopierajú vaše chodidlá. Deťom sa môže predpisovať špeciálna obuv, kým sa ich chodidlá úplne nevyformujú. Zníženie bolesti z plochých nôh môže zahŕňať začlenenie niektorých zmien do vášho denného režimu – lekár môže napríklad odporučiť diétu a cvičebný program na zvládnutie vašej hmotnosti, aby sa znížil tlak na nohy, no rovnako môže nariadiť aj to, aby ste dlhšiu dobu oddychovali a nechodili. V závislosti od príčiny vášho stavu môžete mať pretrvávajúcu bolesť a zápal. Môže dôjsť k predpísaniu liekov na zníženie bolesti. Protizápalové lieky môžu zmierniť opuch a bolesť.