Popraskané cievy


Tento estetický problém na našom tele nastáva zvyčajne po tridsiatom roku života. V strednom veku sa s kuperózou, ako sa odborne nazýva, stretáva už pomerne veľa z nás. Niekoho trápia cievky na tvári, iného na tele. Pokiaľ sa v rodine vyskytuje tento problém, je pomerne vysoko pravdepodobné, že problémy s cievkami sa u vás časom tiež vyskytnú. V prípade metličiek na dolných končatinách, sú viac náchylnejšie ženy, než muži. Naproti tomu angiómy, tzv. cievne tumorčeky, sú častejším problémom u mužov. Veľkú úlohu tu zohráva aj genetická predispozícia.

PRÍČINA

Rozšírenie červených žiliek vzniká v dôsledku straty elasticity ciev. Tie praskajú a pod kožou presvitajú. Najčastejšie sa tento problém prejaví na namáhaných častiach pokožky, teda na tvári a končatinách. Napríklad pri rozšírených cievkach na dolných končatinách sú poruchy hlbokého žilového systému dolných končatín zapríčinené zlou životosprávou, nedostatkom pohybu, nadváhou alebo častým sedením. Pri rozšírených cievkach na tvári bývajú v pozadí časté opaľovanie sa, saunovanie, prechody zo zimy do tepla, neodborné ošetrovanie pleti, používanie kortikosteroidných krémov a iné.

PREVENCIA

Do jedálnička môžeme zaradiť pohanku či avokádo. V zdraví cievnych stien hrá veľký význam aj kráľ všetkých vitamínov – vitamín C. Jeho absencia spôsobuje nedostatočnú tvorbu kolagénu a v dôsledku toho je poškodená aj kvalita cievnej steny. Podobne ako vitamín C, podieľa sa na spevnení cievnych stien aj zinok. Dôležité je obmedziť konzumáciu alkoholu na minimum, zastaviť fajčenie, udržiavať si optimálnu hmotnosť, nenavštevovať solária, obmedziť rýchle presuny z tepla do zimy a naopak. Dôležité je v lete používať kvalitnú kozmetiku s vysokým ochranným faktorom. Mastnú pleť by sme nemali dráždiť agresívnymi prípravkami na báze alkoholu.

Predtým, ako sa rozhodnete pre určitý typ liečby, je vhodné podstúpiť poradenstvo a diagnostiku u lekára. Alternatívna liečba sa stáva v posledných rokoch veľmi populárnou, ale nemusí zabrať na každý typ rozšírených cievok. Navyše, niekedy tento jav tiež môže poukazovať aj na oveľa vážnejší zdravotný problém. Preto je nevyhnutné najskôr daný problém skonzultovať s lekárom a dohodnúť režim ošetrovania. Lekár tiež informuje pacienta o procese hojenia a nutnosti opakovania liečebných zákrokov.

KEĎ SČERVENAJÚ OČI

Prasknuté žilky celkovo nepredstavujú väčší zdravotný problém a oči zvyčajne neohrozujú. Môžu byť však nepríjemné a niekedy spôsobiť zhoršené videnie. Krvavé oči sú najčastejšie spôsobené veľkou námahou a preťažením. No nie je to jediná príčina krvavých očí. Praskanie cievok môže byť spôsobené mechanickým poškodením, napr. pri úraze oka či náhlym a neočakávaným tlakom. Z toho dôvodu sú prasknuté žilky častým problémom u ľudí s kontaktnými šošovkami. Objavujú sa však aj u ľudí, ktorí sa potápajú do veľkých hĺbok, prípadne často zvracajú. Zvracanie môže vyvolať zvýšenie krvného tlaku, a to následne spôsobuje poškodenie cievok v oku. Vzhľadom na to, že popraskané cievky v oku sú teda zvyčajne následkom nadmerného namáhania očí, mechanického poškodenia alebo choroby či infekcie, neexistuje univerzálna liečba, ako im zabrániť. V prípade, že ide o dôsledok krehkých ciev, naordinujte si výživový doplnok s obsahom vitamínu C a rutínu, ktorý vaše cievy spevní. Pokiaľ vám cievka praskne prvýkrát, vystačíte si s dezinfekčnými kvapkami do očí.

Krvavé škvrny, resp. prasknuté cievky v oku sú pomerne bežné, návšteva lekára preto nie je zvyčajne nutná. Pomoc lekára vyhľadajte pokiaľ vlásočnice v oku praskajú častejšie (príčinou môže byť vysoký krvný tlak, zvýšená krehkosť ciev či cukrovka), prípadne aj vtedy, keď ide osprievodný jav zápalu oka alebo ak sa prasnutá žilka nevstrebe po dobu dvoch týždňoch.