Peľ ako alergén


Peľová alergia vie skutočne potrápiť. To, čo organizmus u zdravého človeka vníma celkom normálne, spôsobuje u alergického človeka neprimerané reakcie imunitného systému. Alergické reakcie vyvolávajú peľové zrná, ktoré sa šíria vetrom. Jedná sa o zrná stromov, tráv a burín. Najviac peľov na jar produkujú práve stromy, počas leta sa vzduchom šíri peľ trávy a na jeseň je to peľ z buriny. Úrovne peľu bývajú najvyššie od skorého rána do dopoludnia, od piatej do desiatej hodiny. Na každého jedinca môže alergicky pôsobiť peľ iných rastlín a stromov. Preto je dôležité venovať pozornosť tomu, čo presne spôsobuje príznaky alergie. Existujú však rastliny, ktoré produkujú peľ schopný prekonávať veľké vzdialenosti. V takom prípade nemusí byť jednoduché identifikovať svoj alergén.

BEŽNÉ PRÍZNAKY ALERGIE

  • nádcha, kýchanie
  • nadmerná tvorba hlienu
  • znížená koncentrácia a rozhodovanie
  • vyčerpanosť a poruchy spánku
  • podráždenosť
  • svrbenie a slzenie očí
  • nízky krvný tlak
  • žihľavka
  • ekzém
  • bolesti hlavy
  • dýchavičnosť

Existujú potraviny, ktoré nám môžu pomôcť zmierniť príznaky alergie. Medzi také potraviny patrí med, korenené jedlá, vývar, ananás, jablčný ocot, čerstvá zelenina, ryby. Med pôsobí na zmiernenie príznakov tým, že obsahuje peľ, ktorý alergiu spôsobuje. Niekoľko polievkových lyžíc denne môže pomôcť od väčšiny príznakov. Treba sa vyvarovať všetkých potravín, ktoré sú bohaté na histamín. Potraviny, ktoré bežne zhoršujú príznaky obsahujú alkohol, kofeín, mlieko, čokoládu, arašidy, cukor, pšenicu, citrusy. Ďalej bežne používané konzervačné látky vrátane síranu sodného, ​​dvojsíričitanu draselného, ​​siričitanu sodného a umelých sladidiel. Tie môžu prispieť k ďalším príznakom zvýšenej alergickej reakcie. Odporúča sa vyhnúť sušenému ovociu, džúsom, krevetám a akokoľvek vysoko spracovaným potravinám. Mnohým ľuďom navyše pomôže, ak sa vyhnú potravinám, ktoré spôsobujú produkciu hlienu. Medzi také patria napríklad mliečne výrobky. Bežné mliečne výrobky, lepok, cukor, kofeínové nápoje a akékoľvek potraviny, na ktoré ste citliví môžu zhoršiť priebeh alergie.

Pokiaľ trpíte príznakmi peľovej alergie, je určite vhodné navštíviť vášho praktického lekára, ktorý vás následne pošle k alergológovi. Ten urobí dôkladné vyšetrenie, zistí presne, na čo ste alergický a pomôže vám problémy s dýchaním zmierniť. Neliečené príznaky sezónnej alergie môžu okrem značného znepríjemnia života urýchliť nástup astmatických záchvatov. Približne 80% osôb s astmou trpia tiež sezónnymi alergiami. A platí to aj naopak. Rovnaký peľ a alergény, ktoré vyvolávajú príznaky sezónnej alergie môžu spôsobiť astmatické záchvaty, ktoré sa prejavujú sipením, dýchavičnosťou, tlakom na hrudníku a ťažkosťami s dýchaním