Otrava potravinami


Určite sa s ňou stretol každý a zaiste aj potvrdí, že ju neželá ani tomu najväčšiemu nepriateľovi. Okrem toho, že postihnutý ihneď z tela vylúči to čo prijme, navyše ho zaťažujú aj neznesiteľné bolesti a kŕče. Dobrou správou je, že otrava potravinami býva len zriedkavo životu nebezpečná. Väčšinou sa pacient do 24 hodín zotaví. Naopak, nepríjemnosťou je, že keď raz nastane, len ťažko sa zastaví a postihnutý to musí vydržať až do konca. 

AKO SI POMÔCŤ

TEKUTINY

Ak to žalúdok toleruje, treba do tela dostať čo najviac tekutín, a to predovšetkým, ak postihnutý trpí hnačkou. Niekedy majú ľudia pocit, že čím viac pijú, častejšie zvracajú, alebo ich viac preháňa, ale aj napriek tomu je dopĺňanie tekutín nevyhnutné. Každý pohár vody je krokom k lepšiemu zdravotnému stavu. Keď dôjde k dehydratácii, môže sa stať, že bude nevyhnutný pobyt v nemocnici.

DIÉTA

Pri podráždenom žalúdku je konzumácia mastného a silne koreneného jedla spiatočným lístkom na toaletu. Ak pacient pociťuje hlad, čo je dobré znamenie, správnou voľbou je toast, suchár, biele pečivo, banán, uvarený zemiak a iná ľahká strava. Okrem korenených a mastných jedál je vhodné aj na pár dní vynechať mliečne výrobky.

VYPRÁZDNENIE 

Pokiaľ dôjde k infikovaniu skazeným jedlom a žalúdok zareagoval hnačkou či zvracaním, netreba si okamžite zaobstarať lieky proti hnačke. Ak je tráviaci systém narušený, bude len dobré, ak všetko necháte z tela vylúčiť prirodzenou cestou. To isté platí aj pri zvracaní – treba chvíľu počkať, kým užijete akýkoľvek liek. Navyše ďalšími liekmi sa žalúdok len viac zaťaží. Treba sa vyhýbať aj analgetikám, ktoré môžu mať často krát aj vedľajšie účinky. Liečivá ktoré obsahujú Aspirín a Ibuprofen, nie sú vôbec vhodné pri podráždenom žalúdku.

TEPLO

Mnohým pacientom s podráždeným žalúdkom sa osvedčilo priloženie termoforu alebo fľaše naplnenou teplou vodou. Treba dávať pozor, aby nebola však priveľmi horúca. 

ODPOČINOK

Rovnako ako pri chrípke, aj tu treba dodržiavať pokojový režim a telu doprať dostatok oddychu na regeneráciu. Treba dať bokom všetky povinnosti, odrieknuť stretnutia a vyrovnať sa s tým, že najbližších 24 hodín zostanete na lôžku. 

DRASLÍK 

Jedným z dôsledkov hnačky a zvracania je pokles hladiny draslíka, čo stav pacienta len zhorší. Tu existuje jednoduchý recept –  zjesť banán.

Najlepším liekom na otravu jedlom je, samozrejme, prevencia, teda vyhýbať sa jej. No keď nemôžeme urobiť nič s podmienkami, ktoré nás obklopujú v danom stravovacom zariadení, vyhýbať sa treba pokrmom obsahujúce mlieko, smotanu, majonézu, čo je aj vynikajúca živná pôda pre baktérie, predovšetkým pri nesprávnych postupoch skladovania potravín. Pozor treba dávať aj v našej domácej kuchyni, zachovať správne spôsoby rozmrazovania jedál, predovšetkým mäsa. Zabezpečte aby takéto druhy jedál zostali vždy v dostatočnom chlade. Hydinu, hovädzie aj bravčové mäso treba vždy dobre prepiecť, alebo inak dlhšie tepelne upraviť. Pri krájaní mäsa pred mrazením si ruky vždy treba dobre umyť teplou mydlovou vodou.