Kĺby


Z hľadiska funkčnosti celého pohybového aparátu sú tou najdôležitejšou časťou. Definícia hovorí, že kĺb je pohyblivé spojenie dvoch alebo viacerých kostí.  Vytvára ho kĺbová hlavica a kĺbová jamka, ich plochy sú pokryté chrupavkou a pre lepšie kĺzanie vylučujú kĺbový maz. Vďaka kĺbom je možný pohyb kostí okolo jednej alebo viacerých osí. Pohyb je determinovaný veľkosťou a tvarom kĺbu, kĺbovým puzdrom, svalmi v okolí kĺbu, ale aj pohlavím a vekom. Je dokázané, že ženy majú väčší rozsah pohyblivosti ako muži. Určite ste si niekedy všimli, aké ohybné sú deti. Čím je človek starší, tým sa zmenšuje jeho pohyblivosť, pretože elasticita väziva sa znižuje. Či už ide o jednoduché alebo zložené kĺby, bez žiadneho z nich by sme neboli schopní urobiť ani jednoduchý prirodzený pohyb. Medzi najčastejšie ochorenia kĺbov patria artróza, artritída, Bechterevova choroba, chondropatia jabĺčka, dna, osteochondróza, syndróm karpálneho tunela, výron do kolenného kĺbu. Prvým príznakom býva bolesť, čím nám dáva organizmus akýsi varovný signál a predstavuje ochranu pred poškodením tkanív. 

PRAKTICKÉ RADY PRI BOLESTI

  • doplniť chýbajúci vápnik, vitamíny A a D
  • nepremývať uvarené cestoviny, pretože mastný povlak na nich je výborné mazivo pre kĺby
  • natierať kĺby olejom z kvetu z ľubovníka alebo masťou z nechtíka
  • obliekať sa teplo, hlavne do odevov z bavlny
  • vylúčiť bielizeň z umelých vlákien
  • konzumovať veľa zeleniny, ovocia a strukovín

DOMÁCA LIEČBA

Tinktúra

15 kusov pagaštana konského pokrájame na drobné kúsky a zalejeme ich 0,7 litrom žitnej pálenky a necháme lúhovať 14 dní. Následne sa scedí a aplikuje sa na boľavé kĺby a opuchy.

Kúpeľ

3 polievkové lyžice ľubovníka bodkovaného zalejeme 1 litrom vriacej vody a necháme 15 minút lúhovať. Precedíme výluh do vane s vodou a pridáme ešte 7 kvapiek levanduľového éterického oleja. Kúpeľ je potrebné opakovať každý týždeň v trvaní 20 minút.

Jeden z mýtov o kĺboch je, že sa najmä časom a vekom opotrebúvajú. Za túto výhovorku skrývame zníženú a nesprávnu pohybovú aktivitu, preťažovanie a poškodzovanie kĺbov pri stereotypných pracovných aktivitách, nárazovom a výkonnostnom športe, nadváhu a podobne. Ak kĺby nepreťažujeme, ale používame pravidelne a primerane pri denných pohybových činnostiach, slúžia do vysokého veku pri zachovaní svojej funkcie. Mnohé iné ochorenia sa tiež sekundárne premietajú do zápalov a problémov v kĺboch

Povedať, čo škodí kĺbom najviac a čo spôsobuje ich najčastejšie problémy, nie je tak úplne jednoduché. Veľakrát sa totiž jedná o príčiny alebo faktory, ktoré sú bežnou súčasťou života. Existuje ale aj niekoľko takých, ktorým je možné sa vyhnúť alebo ich znížiť – nesprávne sedenie, dlhé státie, obezita, časté nosenie podpätkov, nesprávne stravovacie návyky – mnoho cukru, bielej múky, naopak málo vitamínov  a minerálov.