Zásady hygieny


Vírusové a bakteriálne ochorenia sprevádzajú človeka počas celého jeho vývoja. Výskyt takýchto chorôb v predstavuje závažný zdravotnícky, sociálny a ekonomický problém. Prvoradá je prevencia, ako aj dodržiavania sprísnených zásad hygieny, na čom sa zhodujú všetci odborníci. Cieľom hygieny je zabezpečiť optimálne zdravé životné prostredie pre každého človeka. Momentálne sa všetci nachádzame v situácii, kedy je nutné dbať na zvýšené umývanie rúk, no rovnako aj tváre, krku, či chrániť treba aj naše vlasy.

HYGIENA RÚK

Pravidelný návyk pre umývanie rúk je dôležité budovať už v ranom veku dieťaťa, pretože je náchylnejšie na ochorenia, imunita sa u neho ešte len vyvíja. Podľa epidemiológov sú pravidlá umývania rúk jednoduché. Dôležité je použiť mydlo, najlepšie tekuté v chránenej dávkovacej nádobe. Ruky je dôležité navlhčiť teplou vodou, poriadne ich mydliť a nakoniec dôkladne opláchnuť teplou vodou. Proces umývania začíname na chrbte rúk, následne prechádzame medzi prsty až k zápästiam. Potom si trieme o seba brúška prstov a v závere dáme prsty spolu, akoby do tvaru „cibuľky“ a vložíme si ich do jamky v prostriedku dlane, kde s nimi zopár krát zatočíme. Celá procedúra by mala trvať 40 až 60 sekúnd. V prípade, že nemáme k dispozícii umývadlo s tečúcou vodou, použijeme antibakteriálny gél. V období viróz a pandémie nezabúdame ani na naše nechty. Treba ich mať ostrihané nakrátko a čistiť si pravidelne zanesené nečistoty. Časté umývanie rúk môže u ľudí s citlivejšou pokožkou spôsobovať vysušovanie, kedy hrozí popraskanie pokožky. Vtedy si treba ruky chrániť ochrannými rukavicami, pretože cez otvorenú ranu sa vírus dostáva priamo do organizmu. Rukavice je vhodné nosiť aj na miestach ako sú napríklad obchody či vo verejných dopravných prostriedkoch.

HYGIENA TVÁRE A KRKU

Základná zásada ochrany tváre je nosenie rúška alebo respirátora. Avšak po príchode domov, ihneď po umytí rúk venujeme čas na hygienu našej tvári. Tú opláchneme pod teplou tečúcou vodou, dobre z nej zmyjeme všetky nečistoty nachytané z okolitého prostredia. Nezabúdame ani na náš krk, ktorý nie je chránený rúškom a počas teplých dní ani odevom. Ak si ho nechránime šatkou či tenkým šálom, po príchode domov sa dôkladne treba postarať aj o krk. 

Popri všetkých opatreniach sa zabúda na ochranu očí, ktorá je rovnako dôležitá ako dodržiavanie ostatných zásad. Nákaza sa šíri kvapôčkovou infekciou, teda vzdušnou cestou – kýchanie, kašľanie, ako aj priamym kontaktom s infikovanými predmetmi. Oči tak predstavujú jednu z možných ciest nákazy, preto je dôležité si popri nose a ústach správne ochrániť aj tie. Treba preto stále dbať na nosenie okuliarov – nezáleží či dioptrických alebo slnečných a po príchode domov ich musíme dôkladne vydezinfikovať.

HYGIENA VLASOV

Vlasy vyžadujú rovnakú starostlivosť ako celé naše telo. Odborníci v súčasnosti zistili, že umývať vlasy je momentálne potrebné častejšie. V prípade, že sa nevyhneme miestam, kde sa zdržiava viac ľudí, treba si dlhé vlasy zopnúť a následne skryť pod pokrievku hlavy, nakoľko vírus s môže zachytiť aj na nich.

Na odevoch a iných povrchoch, ktoré sa ťažko dezinfikujú, nie je zatiaľ jasné, ako dlho môže vírus prežiť. Preto je najlepšie ak odev po príchode domov ihneď dáme do práčky, osprchujeme sa a oblečieme si čisté  vyprané odevy. Nezabúdajme, že naše zdravie je prvoradé, a aj keď nám chýbajú členovia rodiny a blízky priatelia, najlepšou prevenciou je len vydržať a prečkať tento náročný čas doma.