Opaľovacie krémy


Slnečné žiarenie obsahuje kombináciu UVA a UVB žiarenia a ich pomer sa mení počas dňa. Obsah UVA v slnečnom žiarení je až 95% a je zodpovedné za vznik pigmentácie, fototoxickej a fotoalergickej reakcie. UVB je zodpovedné za začervenanie kože a novotvorbu pigmentu-melanínu. Jeho obsah v slnečnom žiarení je okolo 5%. Opaľovacie prípravky vytvárajú na pokožke vrstvu, ktorá ju chráni pred UVA žiarením (ktoré je príčinou starnutia pleti) a UVB lúčmi (ktoré spôsobujú popáleniny). Obsahujú niekoľko typov filtrov: chemické filtre, ktoré UV žiarenie absorbujú a menia na energiu, alebo fyzikálne filtre, ktoré slnečné lúče odrážajú. Pred výberom ochranného faktora je potrebné určiť fototyp kože. Ten pomáha určiť reakciu kože na slnečné žiarenie a zvoliť vhodný ochranný faktor.

Fototyp 1 sa vyznačuje svetlou pleťou, hrdzavými vlasmi, veľkým množstvo pieh, modrými očami. Na ochranu pokožky pred slnkom sú vhodné prípravky s faktorom 50 +.

Fototyp 2 je charakterizovaný svetlou pleťou, blond až hnedými vlasmi a modrozelenými očami. Opaľuje sa do červena a často sa spáli. Vhodné sú prípravky s SPF 30 – 50.

Fototyp 3 sa v našej stredoeurópskej populácii vyskytuje najviac. Vyznačuje sa svetlohnedou pleťou, hnedými očami a hnedými až tmavými vlasmi. Pred škodlivým UV žiarením stačí používať krémy s SPF 30.

Fototyp 4 má tmavú pleť a veľmi tmavé vlasy aj oči. Aj tu je potrebné myslieť na ochranu pred slniečkom a znížiť riziko rakoviny kože pomocou prípravkov s ochranným faktorom SPF 30.

OCHRANNÝ FAKTOR

Pomáha určiť dobu, počas ktorej môžete pokožku vystaviť slnku a zároveň sa nespáliť. Prirodzená ochranná bariéra pokožky pred spálením chráni – v závislosti od typu pleti – 5 až 30 minút. Faktor potom tento prirodzený čas zvyšuje. Číslo na opaľovacích krémoch označované ako ochranný UV faktor, je v skutočnosti SPF faktor (Sun Protect Factor). Udáva, aká časť slnečného žiarenia sa pri použití dostane do kože a predĺži tým dobu pobytu na slnku bez poškodenia. Ako príklad sa môžeme pozrieť na SPF 50, ktorý prepustí 1/50 žiarenia do kože, a teda zachytí 98% UVB žiarenia. Zjednodušene sa dá povedať, že keď použijete opaľovacie krémy s SPF 50, môžete byť na slnku 50-krát dlhšie bez toho, aby sa pokožka spálila. Treba dbať aj na správnu aplikáciu, teda jednu dávku použite na celé predlaktia, ruky a rozotrite ju až ku krku a na tvár. Dvojitá dávka patrí na brucho, chrbát a obe nohy. U detí do piatich rokov by množstvo krému na tvár a krk malo byť dvojnásobné. Nezabudnite, že vrstvy krému je nevyhnutné pravidelne obnovovať.

OBSAH 

Okrem základných údajov, ktoré sú uvedené na etikete, si všímajte aj zloženie daného výrobku. Kvalitný krém by mal obsahovať zložky, ktoré zabraňujú podráždeniu, svrbeniu a suchosti pokožky. Sú to napríklad bambucké maslo, vitamíny, rastlinné extrakty a iné vyživujúce a hydratačné zložky. Medzi nežiadané zložky patria parabény, parafín, oxybenzone, syntetické vône a podobné dráždivé prísady. Ďalšou škodlivou látkou môžu byť rôzne chemické filtre, ktoré často mnohé opaľovacie krémy obsahujú. Niektoré chemické filtre prenikajú do krvi, napríklad avobenzón, oxybenzón, oktokrylén a ecamsul. Tieto látky narušujú endokrinný systém, a to ako u morskej fauny, tak aj u ľudí. Preto je potrebné vyberať opaľovacie krémy, ktoré rešpektujú životné prostredie a našu pokožku.

Či už sme na pláži, v meste alebo na horách, nikdy nesmieme zabudnúť na vlastného letného spoločníka, v tomto prípade opaľovací prípravok – krémy, mlieka, oleje či spreje. Bez ohľadu na konkrétnu konzistenciu je dôležité mať k dispozícii ochranný faktor, ktorý nás chráni pred slnkom. Počas pobytu na slnku by ste krém mali na pokožku nanášať každé dve hodiny. Potom tiež vždy po kúpaní. A pozor, krém z pokožky mizne s potením. Pamätajte i na to, že opätovné nanesenie krému neznamená ďalšie predĺženie času, ktorý môžete stráviť na slniečku. A veľmi dôležité je správne a dostatočné množstvo krému – to je jediný spôsob, ako zabezpečiť maximálnu ochranu.