Stravovanie ruka v ruke s rakovinou


Práve toto ochorenie je pravdepodobne najobávanejšie a najstrašnejšie zo všetkých, ktoré ľudstvo postihujú. Na celom svete sa vynakladá veľké úsilie na zistenie príčin jej vzniku. V posledných rokoch narastá počet dôkazov o tom, že konzumácia určitých potravín šance na prejavenie sa tohto ochorenia v organizme len zvyšuje. Je na zamyslenie, že jedlo, ktoré by nám malo slúžiť na udržanie zdravia, prináša chorobu a smrť. Zdá sa, že stravovacie návyky veľkého množstva populácie sú nesprávne. Konzumujeme veľa živočíšnych produktov, ktoré sú živou pôdou pre rakovinu, v porovnaní s množstvom rastlinných potravín, ktoré pred ochorením ochraňujú. 

ABY STE ZBÍŽILI RIZIKO RAKOVINY VYHÝBAJTE SA:

ÚDENINÁM (klobásy, údená saláma, sušená šunka, slanina a pod,) grilovanému, pečenému a vyprážanému mäsu.

NEBEZPEČNÝM KALÓRIÁM Z PROTEÍNOV a tukov, hlavne zo surovín živočíšneho pôvodu ako mäso, ale aj ryby, vajcia a mlieko.

ÚDENÝM, NAKLADANÝM, SOLENÝM a SILNO KORENENNÝM PORAVINÁM.

HORÚCIM JEDLÁM a NÁPOJOM.

ALKOHOLU, KÁVE A TABAKU – ich kombináciou sa karcinogénny účinok znásobuje.

POTRAVA PRI PREVENCII RAKOVINY

OVOCIE a ZELENINA

Jedná sa o najúčinnejšiu antikarcinogénnu potravu. Najviac prospešné sú citrusy vďaka vysokému obsahu vitamínu C a pektínu, slivky  jablká, ktoré chránia organizmus špeciálne pred rakovinou hrubého čreva. Zo zeleniny je dôležitá konzumácia cvikle pre vysoký obsah protirakovinových fytochemikálii. Ďalej mrkvy pre jej vlákninu a vitamín A. 

CELOZRNNÉ OBILNINY

Vláknina v celozrnnom obilí zrýchľuje pohyb v črevách, odstraňuje karcinogénne látky v tráviacom trakte a vylučuje ich stolicou.

JOGURT

Na rozdiel od mlieka, ktorého konzumácia sa spája s mnohými alergiami, jogurt chráni telo pred rakovinou vďaka aktívnym baktériám a kyseline mliečnej.

STRUKOVINY

Vo všeobecnosti chránia pred rakovinou vďaka vysokému obsahu vlákniny. Vynikajúca je sója a výrobky z nej ako tofu či sójové mlieko dodávajú telu rozličné protikarcinogénne fytochemikálie. Najúčinnejšie sú genisteín a daidzeín proti rakovine prsníka a prostaty.

U všetkých týchto zložiek, ktoré sa nachádzajú takmer výlučne v potravinách rastlinného pôvodu, sa potvrdili protirakovinové účinky. Pri prevencii rakoviny a dokonca aj pri diagnostikovaní čo dokazuje, že medzi rakovinou a stravovaním je veľmi úzky vzťah. Niektoré potraviny ju podnecujú, iné zasa naše telo dokážu ochrániť.