Obranyschopnosť


V chladnejších ročných obdobiach je prirodzený vyšší výskyt kýchania, soplenia, kašľu, prechladnutí a viróz s tým spojenými. Na to, či ochorieme často vplýva schopnosť organizmu odolať baktériám a vírusom či teplotným zmenám. No nie len tieto faktory vplývajú na obranyschopnosť organizmu, veľkú úlohu hrá aj únava a vyčerpanie. Základnou stavebnou jednotkou  imunity sú bunky, ktoré pohlcujú zlé baktérie. Ich počet je však úzko spätý so stavom tela, teda záleží na tom, koľko je vyčerpané, oslabené iným ochorením, ale ako aj na tom, či sme v noci spali dostatočne a kvalitne.

PRESNÉ HODINY

O kondícií našej imunity rozhodujú aj vnútorné, biologické hodiny jedinca, takzvané cirkadiánne rytmy. Vybočenie z rytmu nie len, že znižuje výkonnosť tela, dokonca sa môže vygradovať na hraničné stavy úzkosti a depresie. Takéto stavy sú často dôsledkom smútku, ktorý je hlavne počas krátkych zimných dní, kedy je málo svetla a slnka, prirodzený. Netreba nič podceňovať a zakročiť včas. Ideálny liek je začať cvičiť, nechať pôsobiť endorfíny a privodiť si lepšiu náladu a radosť. K pohybu patrí okrem vytrvalosti aj vhodne zvolení oblečenie. Dôležité je, pokiaľ teda aktivita prebieha vonku, udržať celé telo v teple. 

S NOCOU ODCHÁDZA SILA

Ľudia sú po zotmení až desaťnásobne náchylnejší na infekcie ako inokedy. Tak, ako ráno a dopoludnia podávame najlepší výkon, rovnako aj naša imunita dosahuje svoj najvyšší stupeň. Naopak, podvečer sa telo akoby prepína na úsporný režim a sme náchylní na úrazy a choroby. O to viac by mali zbystriť ľudia pracujúci na poobedné a nočné zmeny.

BYLINKAMI NA POSILNENIE

Zázvor

Jeho koreň povzbudzuje reguláciu látok dôležitých pre imunitný systém. Má antiseptické účinky a pôsobí utišujúco. Podporuje odolnosť tela voči zlým poveternostným vplyvom a chladu. Nič lepšie ako vypiť denne zázvorový čaj v sychravom počasí, nášmu telu dopriať nemôžeme.

Echinacea

Aktivuje krvné bunky – fagocyty, ktoré požierajú choroboplodné mikróby, teda doslova odstráni  infekcie z nášho organizmu. Užívajte ako zápar, alebo v podobe tinktúry, pričom prvé priaznivé účinky sa dostavia približne po mesiaci.

Dráč

Práve odvar z kôry dráča obyčajného je skvelým prostriedkom na posilnenie obranyschopnosti. Obsahuje totiž alkaloid berberín, ktorý si poradí aj so silnými zápalmi a s odolnými mikroorganizmami. Pre vysoký obsah alkaloidov, sa musí užívať maximálne obozretne, pretože vo vyšších dávkach pôsobí toxicky. Kúra nesmie trvať dlhšie ako mesiac a nie je vhodná pre deti, tehotné a dojčiace ženy.

Sladké drievko 

Čaj z koreňa sladkovky pomáha čeliť agresívnym vplyvom stresu na imunitný systém. Protizápalové látky a fytohormóny, ktoré obsahuje, liečia dýchacie neduhy, ktoré sú najčastejšie práve počas zimného obdobia. S množstvom treba byť opatrný, pokiaľ máte problém s vysokým krvným tlakom.

Zdravý a odolný ľudský organizmus ide ruka v ruke s primeranou telesnou aktivitou, pobytom na čerstvom vzduchu, vyváženou stravou a psychickou pohodou. Za správny pomer týchto ingrediencii sa nám imunitný systém určite odvďačí v podobe pevného zdravia.