Vitamínové doplnky KEDY a AKO?


Dávkovanie vitamínov je veľmi individuálne, preto ich užívanie musíme vopred konzultovať s odborníkom. Podstatou je neužívať ich zbytočne a nepresahovať denné odporúčané dávkovanie. Napríklad všeobecne známy mýtus, že nadbytok vitamínu C ľudské telo vylúči močom je nezmysel, nakoľko prebytok v tele môže spôsobiť vznik močových kameňov. Aby bol efekt z užívania vitamínov čo najvyšší, treba dodržiavať základné zásady:

  • A, D, E, K, teda vitamíny rozpustné v tukoch požívame po jedle
  • P, B, C, H, teda vitamíny rozpustné vo vode podávame oddelene od vitamínov rozpustných v tukoch, a to najlepšie 2 hodiny pred alebo po jedení. Mali by sa prijímať pravidelne v optimálnych dávkach.
  • Proteínové prípravky nepodávame pred spaním, rovnako aj vitamín C, pretože vzpružia organizmus a oddialia spánok. Optimálny čas na užitie je hodinu pred spaním.

VITAMÍN A 

Podporuje rast a regeneráciu tkanív kože a sliznice, dôležitý je pre zrak a metabolizmus železa. V prípade, že sa užíva dlhodobo, začnú vypadávať vlasy a nadbytok znehodnocuje aj vitamín D, čo sa prejaví na zhoršenom vstrebávaní vápnika.

VITAMÍN D

Je kľúčový pre správne vstrebanie vápnika, tvorí základ pre zdravý vývoj zubov a kostí, pričom sa ale nesmie podávať pacientom so zvýšenou hladinou vápnika v krvi.

VITAMÍN E

Potrebný na ochranu buniek a zároveň antioxidant. Dôležitý pre normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.

VITAMÍNY SKUPINY B

Sú dôležité na premenu bielkovín v potrave na svalové bielkoviny, nápomocné pi depresiách, zabraňujú únave, podporujú trávenie a chuť do jedla. Užívame ráno nalačno – vtedy sú najúčinnejšie.

VITAMÍN C

 Potrebný pre správnu funkciu všetkých orgánov ľudského tela, zubov a kostí. Uľahčuje tvorbu črevných krviniek, podporuje vstrebávanie železa, podporuje odbúravanie cholesterolu v cievach, buduje pevnú imunitu. 

MINERÁLNE LÁTKY

ŽELEZO

Je životne dôležitá látka a jeho funkcia v tele je nenahraditeľná. Pri jeho vstrebávaní je dôležitý vitamín C. Železo užívame na prázdny žalúdok.

VÁPNIK

Tvorí základ pre zuby a kosti, okrem toho sa významne podieľa aj na fungovaní svalov. Užíva sa prevažne večer alebo medzi hlavnými jedlami.

ZINOK

Je súčasťou metabolických procesov, od neho závisí aj tvorba energie. Mali by sme ho brať po jedle, no ak je objem potravy nízky, môže vyvolať nevoľnosť.

HORČÍK

Ovplyvňuje dráždivosť nervového systému, pôsobí proti poruchám srdcového rytmu, uvoľňuje cievy a pomáha udržiavať dobrý krvný tlak. Môže mať uspávajúce účinky, užíva sa teda večer.

MULTIVITAMÍNY A ANTIOXIDANTY A, C, E

Neodporúča sa užívať dlhodobo v syntetickej forme, nakoľko hrozí predávkovanie, preto vždy je nutná konzultácia s lekárom. Užívame v priebehu dňa a dobre zapijeme vodou. Tablety s postupným uvoľňovaním požívame pri hlavnom jedle.

Antioxidanty chránia organizmus pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré vznikajú ako vedľajšie produkty v procese okysličovania organizmu. Môžu poškodiť ako bunky, tak aj celé tkanivá. V prípade, že organizmus nemá dosť vlastných ochranných mechanizmov pre ich likvidáciu, dochádza k mnohým ochoreniam – ateroskleróza, artróza, nádorové ochorenia, Alzheimerova choroba, šedý zákal, poškodenie svalov a iné.

Najnovšie výskumy ukazujú, že predávkovanie vitamínmi môže život skôr skrátiť ako predĺžiť. Napríklad zaujímavé zistenie, že beta-karotén, ktorý mal výrazne znížiť riziko rakoviny pľúc u silných fajčiarov, zvýši riziko jej vzniku až o 30%. Jednoducho množstvo vitamínov a antioxidantov potrebných pre správnu funkciu ľudského organizmu sa líši u rôznych jedincov, no užívanie by mal vždy schváliť obvodný lekár alebo špecialista.