Nízky krvný tlak


Spôsobuje ho podtlak v tepnách, cievach, ktoré odvádzajú krv z srdca. Príčinou je dedične podmienené nesprávne riedenie výšky krvného tlaku, nedostatok pohybu či nedostatok niektorých živín, ktoré tlak krvi zvyšujú. Často sú oslabené cievy, respektíve v cievach je nedostatočné napätie. 

PRÍZNAKY

  • únava, ospalosť, malátnosť
  • precitlivenosť na zmeny počasia
  • poruchy koncentrácie
  • závraty
  • studené končatiny
  • bolesti hlavy
  • bledosť

BARORECEPTORY

Nachádzajú sa v stenách ciev a reagujú predovšetkým na rozdiely tlaku vzduchu rozširovaním ciev a znižovaním krvného tlaku. Ľudia a zvieratá reagujú na nízky atmosferický tlak, dážď a frontálne systémy znižovaním aktivity, pri slnečnom počasí zasa nastáva stimulácia a oživenie. Nízky krvný tlak predstavujú hodnoty nižšie ako 100/60 milimetrov ortuťového stĺpca. Veľmi štíhli ľudia trpia nízkym krvným tlakom častejšie ako tí, čo maj priemernú hmotnosť. Neklamným znakom je malátnosť pri prudkom vstávaní. Preventívne účinky má pravidelný pohyb a vyvážená strava. Nízky krvný tlak môže mať aj závažné príčiny, ktoré odhalí iba lekár (chudokrvnosť, infekcie organické choroby).

LEN POKOJNE

Neusilujme sa mať za každú cenu „správy“ krvný tlak. Priemerná hodnota nemusí platiť pre každého. Ak nevládzeme brať schody po troch naraz a ani vybehnúť na štvrté poschodie, nech je nám útechou, že pri nízkom tlaku máme možnosť sa dožiť vyššieho veku. Každý nemusí byť ráno schopný vyskočiť z postele ako rybička a dať si studenú sprchu – oveľa rozumnejšie je si svoj život prispôsobiť fyzickým danostiam. Iba ak prestávame zvládať každodenné povinnosti, pod očami sa nám robia čierne kruhy, máme poruchy koncentrácie a strácame motiváciu, mali by sme sa problémom zaoberať závažnejšie. Prvým krokom k zlepšeniu môže byť aj zmena stravovacích návykov.

STRAVOVANIE

Kombinácia biologicky aktívnych bielkovín (sójové produkty a strukoviny) a vitamínu C (čerstvé ovocie a zelenina) má stimulačné účinky na činnosť žliaz, pôsobí aj na vegetatívny nervový systém, zužuje cievy, aktivizuje krvný obeh a srdce. Ideálne na zahryznutie sú semienka, orechy, klíčky, jadierka.

Slnko, ovocie a jód stimulujú vitálnu energiu v bunkových jadrách a tie aktivizujú krvný obeh. Na varenie je vhodná jodidovaná soľ. Jód je potrebný na produkciu hormónov štítnej žľazy.

TERAPIA

Kondičný tréning, šport a telocvik účinne stimulujú krvný obeh. To isté platí pre kúpeľ, ako aj striedavé kúpele teplej s studenej vody a masáže. Hypotonikom často pomáha úprava jedálneho lístka prechodom na slanšiu stravu.