Čakanka


Táto u nás zatiaľ pomerne neznáma zelenina sa dováža predovšetkým z Belgicka a Holandska, kde je jej pestovanie najrozšírenejšie. Získava sa zaujímavým spôsobom: od koreňa sa oddelia listy so srdiečkami a tie sa na jeseň uložia do temperovaných pestovateľských nádob. V tme, v zmesi piesku a rašeliny sa v zimných mesiacoch objavujú veľké dužinaté puky. Vzhľadom na to, že nemajú svetlo, nevytvára sa v pukoch zelené farbivo, chlorofyl, puky tak zostávajú biele a chrumkavé. Čakanka má jemnú, mierne horkastú chuť, jej pestovanie je pomerne komplikované.

ÚČINNÉ LÁTKY

Biele čakankové puky majú neobyčajne vysoký obsah vlákniny. Kvalitná čakanka má pevné a krehké bunkové membrány a pri zahryznutí chrumká. Je dostupná po celý rok a pri jej úprave s fantázii medze nekladú (výborne chutí v ovocných a zeleninových šalátoch). Jemné púčiky obsahujú účinné látky proti mnohým neduhom. Konzumácia čakanky má skvelý vplyv na poruchy trávenia a črevné problémy. Pomáha dokonca aj pri črevných polypoch a chráni pred rakovinou hrubého čreva. Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi a tým zmierňuje riziko vysokého krvného tlaku, srdcového infarktu a porážky. Niektoré zložky v bunkovej membráne viažu vodu, predlžujú čas potrebný na prežúvanie, regulujú dĺžku času, ktorým sa potrava drží v žalúdku a zlepšujú priechodnosť čriev. Vďaka tomu sa toxické látky nezdržia pridlho v črevách, upravuje sa stolica  a vytratí sa zápcha. Čakanka viaže v črevách látky s vysokým obsahom tukov, napríklad žlčové kyseliny, cholesterol z potravy i telesný cholesterol a glycerín.

Prítomnosť tejto zeleniny v našom organizme má od prvého zahryznutia až po vyprázdnenie čriev blahodárny vplyv na náš organizmus. Aj keď nezásobuje krv výživou, zato však zabezpečuje lepšie zhodnotenie potravy v žalúdku, v črevách a predovšetkým zbavuje tráviaci trakt škodlivých látok. Týmto spôsobom podnecuje  regeneráciu črevnej sliznice a zdravej črevnej flóry.

NÁKUP

Puky musia byť biele, zahalené jemnými žltými lístkami. Čím sú výhonky zelenšie, tým je chuť horkejšia. Pri nákupe sa treba presvedčiť či sú puky pevné, zvädnuté ani mäkké plody nekupujeme. Nemala by byť vystavená svetlu, preto často už v obchode zabalená v modrom, nepriesvitnom papieri. Bez neho by rýchlo zvädla.

UPOZORNENIE

Účinné látky sa najlepšie rozvinú, ak sú zdravé aj ostatné zložky potravy. Pri strave chudobnej na živiny, by čakanka mohla viazať aj dôležitejšie stopové prvky a minerály ako zinok, železo a vápnik, takže by sa nedostali do organizmu, ale by sa z neho nevyužité vylúčili. 

VYPESTUJME SI SAMI

V chladnej pivnici či skleníku si ju pokojne môžeme vypestovať aj sami. Koncom októbra v záhrade vykopeme koreň, listy zrežeme a zasadíme do pôdy kolmo, do hĺbky asi 20cm a zasypeme vrstvou zeminy. Rovnomerne zalievame. Asi po 6 týždňoch zbierame bielo-žlté čakankové puky.