Neuropatia


Ide o poškodenie periférnych nervov, ktoré mnohokrát vedie k pádom pacienta, ďalej sú to pocity pichania a mravčenia v končatinách, slabosti, až problémy s močovým mechúrom, hnačky a strata ochlpenia. Takisto sa môže prejaviť bodavou, ostrou alebo pálivou bolesťou. Pre toto ochorenie je vždy charakteristická strata funkčnosti nervových vlákien, najmä na periférii. Býva spojené so stratou citlivosti – zníženým vnímaním bolesti, tepla, chladu, dotyku či vibrácií. Práve znížená až žiadna citlivosť je často jedným z dôvodov, prečo pri týchto stavoch dochádza k rozvoju ťažkých neuropatických vredov z pôvodne malých poranení. Tie totiž zostanú veľmi často nepovšimnuté a preto neliečené.Pri neuropatii môže byť postihnutý buď jeden periférny nerv – ide o mononeuropatiu – alebo viacero nervov – polyneuropatia. 

PRÍČINY

Neuropatické tendencie nie sú nezvyčajné pri nedostatku niektorých dôležitých látok, najmä vitamínov skupiny B. Nazýva sa to nedostatok živín a vzniká pri dlhodobo nevhodnej strave. Ak stravou nezískate dostatok vitamínov, minerálov alebo dôležitých aminokyselín (napr. leucín), esenciálnych živín a esenciálnych mastných kyselín, ako je kyselina linolová a alfa-linolénová, mali by ste sa zamerať na doplnenie výživových doplnkov s optimálnym obsahom týchto látok.
Ďalšími príčinami bývajú infekcie, zvyčajne zle liečená borelióza, ktorá môže napadnúť nervový systém. 

AKO SI POMÔCŤ 

Je dôležité kontrolovať si ruky aj nohy, aby sa prípadné poškodenia na koži zistili čo najskôr. S tým súvisí aj vhodná obuv – príliš tesné topánky môžu spôsobiť otlaky, pľuzgiere, rany, ktoré si pacient s neuropatiou nemusí všimnúť a ktoré sa môžu následne ťažšie hojiť.  Mnoho pacientov potvrdilo, že sa príznaky polyneuropatie dajú zmierniť pohybom, v tomto prípade konkrétne chôdzou – nordic walkingom. Nápomocné je aj aplikovanie studenej vody na postihnuté miesto. Chladný podnet spôsobuje zmenu prekrvenia a látkovej výmeny, tiež posilňuje imunitný systém otužovaním. Studenou vodou najskôr polievame obidve nohy od prstov ku kolenám. Prúd vody má byť jemný, nie silný. Polievanie trvá 30-60 sekúnd.  Rovnako postupujeme aj pri rukách, polievame ich od prstov po lakeť. Je dôležité, aby ste pred týmto studeným kúpeľom nemali studené ruky ani nohy. Po skončení je treba zaistiť zahriatie. Nie je vhodné dlho stáť v studenej vode. 

DIAGNOSTIKA

Keďže príčiny a symptómy sú rôzne, diagnostika nie je jednoduchá. Lekár bude zisťovať anamnézu, životný štýl, prvé príznaky, rodinnú anamnézu, vaše prekonané choroby, užívanie liekov. Ďalej pacienta vyšetrí fyzikálne a neurologicky. Takisto krvné testy môžu odhaliť nedostatok vitamínov, hladinu glukózy v krvi, prípadné infekcie a zápaly, a takisto sa posudzuje stav štítnej žľazy kvôli tvorbe hormónov. Vyšetrovacou metódou je takisto zobrazovacie vyšetrenie ako napr. Rontgen a CT. Možnosťou je aj biopsia samotného nervu, kedy sa z neho odoberie vzorka a následne sa pošle do laboratória.

LIEČBA

V liečbe neuropatickej bolesti sa najčastejšie používajú antipyretiká, antidepresíva, antiepileptiká. Tieto prípravky zmierňujú vnímanie bolesti, ale nepôsobia na príčinu jej vzniku. Príznaky spojené s neuropatiou výrazne zhoršujú kvalitu života pacientov.