Keď chýba železo


Trpíte nevysvetliteľnou únavou, dýchavičnosťou pri záťaži, zrýchleným tepom, búšením srdca bolesťami hlavy, závratmi či nechutenstvom? Vaša pokožka a pery sú bledé a spozorovali ste zvýšené vypadávanie vlasov a lámavosť nechtov? Všetky tieto príznaky môžu upozorňovať na nedostatok železa v tele.

Železo je kľúčovou zložkou krvného farbiva hemoglobínu a zodpovedá za viazanie kyslíka, ktorý dopravujú červené krvinky do tkanív. Ak pri tomto procese nastane porucha – dôjde k zníženiu počtu červených krviniek a hladiny hemoglobínu, tak sa do našich orgánov dostane menej kyslíka a zároveň sa v nich hromadí veľké množstvo oxidu uhličitého. Práve jeho zvýšená hladina v organizme má svedomí typické symptómy slabosti a vyššie uvedené príznaky.

POZOR NA NEVYVÁŽENÚ DIÉTU A SILNÚ MENŠTRUÁCIU

Častou príčinou strát u dospievajúcich dievčat a žien v aktívnom veku sú gynekologické straty krvi, kedy príjem železa v potrave nestačí pokryť silnejšie krvácanie. Jeho nedostatočný prísun v potrave môže byť príčinou jeho absencie u žien, ktoré túžia po štíhlej figúre – zodpovedajú zaň prísne, nevyvážené, jednostranne orientované diéty – najviac ohrozenou skupinou sú vegánky a vegetariánky. Základom prevencie jeho nedostatku je návrat k vyváženej strave s dostatočným obsahom železa.

ANÉMIA V TEHOTENSTVE – NEBEZPEČENSTVO AJ PRE DIEŤA

Pre bezrizikový priebeh gravidity je dostatočný príjem železa nevyhnutný. V tele tehotných žien sa tvorí väčšie množstvo krvi, aby ňou bola dostatočne zásobená placenta – železo je potrebné na zvýšenie počtu červených krviniek matky a následne transport kyslíka pre dieťa, ako aj pre torbu krvi dieťaťa. Plod si vytvára počas prvých mesiacov zásoby železa a telo matky potrebuje potrebnú hladinu pre straty krvi pri pôrode. Preto dbať na dostatočný príjem treba klásť dôraz od samého začiatku gravidity, v druhom a treťom trimestri je nevyhnutné prísun zdvojnásobiť. Dostatočný príjem pomáha  zmierňovať pôrodné kŕče a bolesti, zlepšuje popôrodnú rekonvalescenciu a hojenie.

KDE SA NACHÁDZA NAJVIAC ŽELEZA

Jeho zásobárňou sú všetky vnútornosti, ďalej kvalitné hovädzie a hydinové mäso, morské ryby a plody mora, morské riasy, strukoviny, sójové výrobky, pivovarské kvasnice, huby, trstinová melasa, strúhaný kokos, ovocie (brusnice, ostružiny, marhule, broskyne, slivky, jahody, ríbezle, figy – aj sušené).  Ďalej celozrnné potraviny, pšeničné klíčky a otruby, zelená zeleniny (špenát,  brokolica, šalát, mangold, čakanka), orechy, mandle, kakao a semiačka.

PREVENCIA

Základom je plnohodnotná a vyvážená strava, môže byť skombinovaná s výživovými doplnkami s obsahom železa, ktoré čo najmenej zaťažujú tráviaci trakt, najlepšie na prírodnej báze. Keďže niektorí pacienti horšie tolerujú preparáty železa (objavuje sa u nich hnačka, zápcha, tlaky v oblasti žalúdka či kovová pachuť v ústach), treba siahnuť po špeciálnych prípravkoch s postupným uvoľňovaním. Nápoje s kofeínom a tanín v čiernom čaji zabraňujú vstrebávania železa, a naopak vitamín C jeho vstrebávanie výrazne zvyšuje. Ak pred pokrmom bohatým na železo vypijeme pohár citrónovej alebo pomarančovej šťavy, podporíme jeho využiteľnosť v tele.