Chren


Jeho domovom je Rusko a východné Stredomorie. Bol odpradávna obľúbený u všetkých liečiteľov a lekárov. Dokonca má účinky aj vtedy, ak chceme aj našich domácich miláčikov zbaviť parazitov, a to tak, že do potravy pridávame chrenové lístky. Bez tejto pikantnej pochúťky si snáď nejde predstaviť ako veľkonočné sviatky, tak aj sezónne grilovanie. Táto naša známa burina, v plnom kvete označuje miesta výskytu koreňa ktorý sa vykopáva po skončení vegetačného obdobia. Aj keď kvalitný chren je roztrúsený na mnohých miestach v prírode, väčšinou sa kupuje na trhu a v obchodoch. Je to hlavne preto lebo jeho spotreba je veľmi nízka a my si nevieme zvyknúť túto plodinu konzumovať častejšie. Je to  veľká škoda pretože má množstvo priaznivých účinkov na ľudský organizmus.

Už naše staré mamy veľmi dobre poznali priaznivé účinky chrenu pri problémoch dýchacích ciest a pre chorobách z nachladnutia pretože má antibakteriálne účinky a uvoľňuje dutiny. Podporuje trávenie a zlepšuje chuť do jedla, pôsobí preventívne na niektoré ochorenia spôsobené vírusmi a hubami. Jeho účinky sú známe aj pri liečení reumatických problémov a artrózy, prináša úľavu pri bolestiach kĺbov a svalov a pomáha aj pri problémoch v ústnej dutine. Chren je aj cennou zásobárňou vitamínov, pretože okrem vysokého obsahu vitamínu C má v sebe aj vitamín B1, B2, B6, B9, ďalej provitamín A a okrem toho aj cenné minerály: draslík, horčík, meď, železo, vápnik, fosfor a síru.

VYUŽITIE

Chrenová placka

Postrúhaný koreň chrenu zmiešame s troškou múky, masla a prírodného octu. Dáme do tenkého plátna a vyformujeme do tvaru placky, následne prikladáme na boľavé miesta.  Miesto však nezabúdame chrániť pred podráždením pokožky  krémom. Necháme pôsobiť najviac 30 minút a opakujeme až o niekoľko hodín. Schopnosť chrenu je vytiahnuť akúkoľvek bolesť. 

Chrenové víno

Je vynikajúci (a celkom chutný) spôsob na rozpúšťanie  žlčových kamienkov. Strúhaným chrenom zaplníme cca 1/5 litrové fľaše, doplníme červeným vínom a necháme 10 dní za každodenného pretrepania vylúhovať. Zlejeme a užívame prvé 3 dni kávovú lyžičku 3x denne, pri dobrej znášanlivosti zvýšime na polievkovú lyžicu 3x denne. Doba liečby je minimálne 30 dní.

Sirup z chrenu

Zvyčajne sa uvádzajú recepty na sirup s cukrom – olúpaný chren nastrúhame a v miske zasypeme cukrom, vo chvíli, keď sa utvorí šťava, užívame po lyžičkách pri kašli. Tento sirup asi bude vhodnejší pre malé deti, pretože má jemnejšiu chuť, ale u väčších detí a dospelých sa prednosť variantu čerstvého chrenu s medom. Nastrúhame chren, pridáme rovnaké množstvo medu, premiešame a uchováme v uzavretej nádobe v chladničke. Užívame 3x denne kávovú lyžičku pri chrípke, prechladnutí a zahlienení, je to ale aj výborné tonikum v rekonvalescencii, v geriatrii alebo pri sedavom spôsobe života.

Chrenový ocot

Najemno nastrúhaný koreň zalejeme ovocným octom, aby ocot presahoval asi o 2cm. Necháme 14 dní macerovať, prepasírujeme a následne aplikujeme a masírujeme na boľavé miesta.

SKLADOVANIE

Koreň chrenu skladujte v plastovom vrecku v zásuvke na zeleninu v chladničke. Začína vysychať, akonáhle je rozrezaný, takže ho skúste použiť do týždňa alebo dvoch. Spracovaný chren vydrží až 3 mesiace v chladničke. Rýchlo však stráca ostrosť a najlepšie sa používa v priebehu 3 až 4 týždňov. Keď začne hnednúť, je čas ho vyhodiť. Mrazenie chrenu sa neodporúča.

Aj keď v úvode článku odporúčame jeho spotrebu zvýšiť, nakoľko jeho predávkovanie určite nehrozí, treba mať ale na pamäti, že mierne zvyšuje krvný tlak a dráždi obličky. Rovnako pri použití zvonku môže podráždiť pokožku, preto používame na ochranu vhodný krém.