Biele krvinky


Fagocytóza je základná schopnosť bielych krviniek – pohltenie a zlikvidovanie cudzorodých častíc alebo zmena buniek vlastného organizmu. Hlavnou funkciou bielych krviniek (leukocytov) je teda bojovať proti infekciám v organizme, podieľajú sa tiež na alergických reakciách a likvidujú poškodené, staré a odumreté bunky v tele. Leukocyty patria do imunitného systému. Biele krvinky vylučujú látky zodpovedné za reguláciu krvotvorby, ovplyvňujú zastavenie krvácania a rozpúšťanie krvných zrazenín. Za optimálny počet považujeme 4500 až 10 000 krviniek na mikroliter krvi. Keď však počet leukocytov klesne pod 4500, niečo s vaším telom nie je v poriadku. 

NEDOSTATOK BIELYCH KRVINIEK

Medzi bežné príčiny nízkych hodnôt bielych krviniek patria niektoré vrodené poruchy, ktoré zahŕňajú zníženú funkciu kostnej drene, ďalej rakovina alebo iné ochorenia poškodzujúce kostnú dreň, liečba rakoviny napríklad rádioterapiou, ťažké infekcie, ktoré spotrebúvajú biele krvinky rýchlejšie, než ich je telo schopné vyprodukovať. Medzi špecifické príčiny sa zaraďuje aplastická anémia (stav spôsobený poškodením kmeňovej krvotvornej bunky), chemoterapia, prítomnosť vážnych infekcií ako HIV alebo hepatitída, hypersplenizmus (abnormalita sleziny spôsobujúca deštrukciu krvných buniek), Kostmannov syndróm (veľmi zriedkavé imunitné postihnutie obmedzujúce tvorbu neutrofilov), lupus (autoimunitné ochorenie, pri ktorom telo napáda svoje vlastné tkanivá a orgány), podvýživa a nedostatok vitamínov, tuberkulóza a iné infekčné ochorenia. Ak je prítomná infekcia, jej príznaky môžu byť: teplota nad 38 °C, zimnica a triaška, bolesť hrdla, pravidelné bolesti zubov, kožné vyrážky, únava, príznaky podobné chrípke. Infekcie môžu príležitostne viesť k stavu ohrozujúcemu život, ktorý sa nazýva sepsa (otrava krvi, ktorá spočíva v prehnanej aktivácii zápalových mechanizmov).

Omega-3 mastných kyselín

Tie totiž v tele zvyšujú produkciu fagocytov, čo je druh bielych krviniek, ktoré pohlcujú škodlivé látky ako napríklad baktérie. Konzumáciou rýb, ľanového oleja, rybieho tuku, chia semienok, orechov, špenátu alebo sóje dochádza k zvýšeniu hladiny bielych krviniek a podpore činnosti tzv. B-buniek, zvláštneho druhu leukocytov.

Zinok

Jeho nedostatok je priamo spojený s radom porúch imunitného systému, vrátane rakoviny. K potravinám s vysokým obsahom zinku patrí múka, chlieb, strukoviny, ryby, jahňacie mäso, hovädzia pečeň, arašidy, vlašské orechy, horká čokoláda, tekvicové semená, pšeničné klíčky, semená melónov.

NADBYTOK

Zvýšené množstvo leukocytov sa nazýva leukocytóza. Zvýšený počet bielych krviniek môže byť zapríčinený ich nadmernou tvorbou, čo je typické pre bakteriálne infekčné ochorenia, intoxikácie, malígne ochorenia a graviditu. Zvýšenie počtu bielych krviniek zapríčinené ich uvoľnením do krvného obehu je pri strese, fyzickej aktivite, po najedení sa, ale aj pri silnom slnečnom žiarení.

Biele krvinky môžu v organizme putovať (pohybovať sa). Najviac sa ich nachádza v tkanivách kde bojujú proti infekciám, vírusom, bacilom a pod. Na presun z jedného miesta na druhé využívajú krvné riečisko. Počet leukocytov v krvi je počas dňa premenlivý. Keď odpočívame, máme ich v krvi menej, ak sme fyzicky aktívni, zvyšuje sa aj ich hladina.