Zvýšená únava


Po fyzickej námahe sa v krvi hromadia odpadové látky z látkovej premeny, ako kyselina mliečna a oxid uhličitý, ktoré oslabujú náš organizmus. Mozog sa zásobuje kyslíkom a živinami nedostatočne, a preto sa často sám prepína na stav útlmu, aby šetril energiou. Únava nás však môže postihnúť aj dôsledkom choroby, ako je chrípka alebo cukrovka. 

PREČO SME UNAVENÍ?

Žijeme v čase a spoločnosti, ktorá je orientovaná na výkon a nemá veľké pochopenie pre ľudí trpiacich chronickou únavou. Pozor! V žiadnom prípade sa neuchyľujte k povzbudzujúcim prostriedkom.  Ak si dáme urobiť rozbor krvi, dozvieme sa, či náš organizmus nebojuje s ťažkou infekciou. V takom prípade môže byť účinná autohemoterapia v kombinácii s gamaglobulínom. A možno je únava len našou prirodzenou obranou voči stresu – nezatvárajme oči pred realitou  a pokúsme sa s tým niečo urobiť, inak skĺzneme do depresie. Je dosť možné, že na seba kladieme aj neprimerane vysoké nároky – podstata je spoznať hranice vlastných síl.

PREJAVY

  • ospalosť, malátnosť, sklesnutosť
  • nerozhodnosť a slabá vôľa
  • často nízky tlak a precitlivenosť na poveternostné vplyvy
  • nervová slabosť so sklonom k rezignácii
  • podráždenosť
  • neschopnosť učiť a sústrediť sa

LIEČIVÉ ÚČINKY OVOCIA A ZELENINY

• Vitalitu nám nedodáva mäso ani hydina, ale ovocie a zelenina – teda šaláty a surová strava. Vďaka vysokému obsahu bielkovín aktivizujú bunkový metabolizmus, navyše rastlinné bielkoviny sú lepšie využiteľné. Ak každý deň zjeme aspoň 2 porcie surovej zeleniny, nemusíme sa obávať vyčerpania. 

• Únavou sa prejavuje aj hypoglykémia, čiže znížená hladina cukru v krvi. Na jej odstránenie sú najvhodnejšie komplexné sacharidy. Ich najbohatším zdrojom sú zemiaky, nelúpaná ryža a všetky druhy zeleniny.

TERAPIA

Najdôležitejšia je strava plná živín, ktorá optimálne zásobuje organizmus a nervové bunky. Pohyb, striedavé sprchy a zvýšený príjem potravín stimulujúcich prekrvenie organizmu (cibuľa, cesnak, paprika) zvyšujú tonus cievnych stien a zabezpečujú optimálny transport živín do všetkých častí organizmu. Vysoký obsah vitamínu C chráni životodarný hormón štítnej žľazy trijódtyronín pred škodlivými vplyvmi voľných radikálov. Vitamíny A a D aktivizujú gény v jadrách buniek, ktoré zasa zabezpečujú vitalitu celého organizmu. 

Práve stres, nevyvážená strava, nedostatok živín, nesprávny životný štýl – to sú najčastejšie príčiny chronickej únavy. Bunky nie sú dostatočne zásobené potrebnými živinami, organizmus je skleslý a malátny, následkom čoho sa gény v bunkových jadrách prepínajú na pokojový režim. Únavu preto pokojne môžeme nazvať charakteristickým ochorením súčasnosti.