Paradajky


Leto bez týchto šťavnatých aromatických plodov by sme si azda ani nevedeli predstaviť. Takmer všetky odrody väčších plodov pochádzajú  z teplých oblastí s dostatkom vlahy. Pôvod majú v Strednej a Južnej Amerike, no dobre sa im darí v juhoeurópskych štátoch, ktoré sú ich hlavnými exportérmi. Majú skvelú chuť a vďaka lykopénov poskytujú nášmu telu výnimočný imunitný a metabolický prvok, ktorý chráni naše bunky pred voľnými radikálmi a inými faktormi škodlivými pre zdravie. 

ÚČINNÉ LÁTKY

Paradajka a človek majú jednu spoločnú vlastnosť – 70% látok na ochranu buniek tvoria spomínané lykopény, teda jeden z najrozšírenejších druhov karoténov. Chránia a stabilizujú tukovú zložku membrán našich buniek, ako aj nespočetné organely nachádzajúce sa v bunkách. K takýmto organelám patria aj mitochondrie, v ktorých sa z tukov a sacharidov produkuje energia, alebo lyzozómy, ktoré spracúvajú a likvidujú odpadový bunkový materiál. Všetky tieto funkcie vykonávajú lykopény už v rajčiaku. Ich nedostatok sa začína prejavovať oslabením zrakovej ostrosti (prvý varovný signál), dochádza k vysúšaniu slizníc v organizme, čím sa otvára vstupná brána pre vírusy, plesne a baktérie. Dôsledkom môžu byť závažné ochorenie, napríklad aj rakovina. Ďalej majú vysoký obsah biotínu – vitamín skupiny B, ktorý priaznivo vplýva na nechty, vlasy, pokožku a správnu hladinu cukru v krvi. Prítomný niacín, teda vitamín B5 ovplyvňuje našu dobrú náladu a zdravý spánok. Prítomnosť kyseliny listovej podnecuje krvotvorbu, rast buniek a životný optimizmus. Vitamín C stimuluje náš imunitný systém a vitamín E podporuje srdce. Tieto šťavnaté plody majú aj vysoký obsah draslíka, ktorý zabezpečuje transport živín do buniek, pôsobí odvodňujúco a odkysľujúco, ďalej zinku na väzivové tkanivá a tvorbu hormónov a za zmienku stojí aj vláknina aktivizujúca naše trávenie.

LIEČIVÉ ÚČINKY

  • spevňujú vnútornú štruktúru buniek, podporujú bunkový metabolizmus
  • chránia a posilňujú sliznice v celom organizme
  • pôsobia preventívne proti infekciám, zmierňujú infekcie
  • podporujú tvorbu zdravej pokožky
  • stimulujú mozog a nervy a odstraňujú chronickú únavu
  • pozitívne naladia a podporujú kvalitný spánok a odpočinok
  • omladzujú bunky
  • posilňujú srdce
  • pôsobia močopudne a odvodňujúco
  • pomáhajú vytvárať nové väzivové tkanivo
  • stimulujú tvorbu hormónov
  • odstraňujú poruchy trávenia (napríklad zápchu)

SPRACOVANIE

Paradajky sú k dispozícii počas celého roka – počas sezóny od domácich pestovateľov, v zime z dovozu. Prezreté rajčiaky rýchlo zvädnú a kazia sa. Dovozové paradajky je pred spracovaním vždy dobré spariť, pretože sú zväčša kontaminované pesticídmi a inými chemickými škodlivinami. Vlastne vypestované alebo tie z biologickej produkcie konzumujeme aj so šupkou, pretože má vysoký obsah vlákniny a kremíka. Vždy ich pred požitím dôkladne umyjeme. Ich použitie je veľmi široké – surové v šalátoch, dusené v omáčkach, kečupoch, pripravujeme z nich šťavy, pretlaky, polievky. Treba pamätať, že čím sú zrelšie, tým je vyšší obsah tyramínu – dvíha hladinu cukru v krvi a priaznivo ovplyvňuje našu náladu. Na priamu konzumáciu sú teda najvhodnejšie takmer prezreté paradajky.

PREVENCIA ONKOLOGICKÝCH OCHORENÍ

Pravidelná konzumácia paradajok pôsobí preventívne voči srdcovo-cievnym ochoreniam, no aj proti rakovine. Majú totiž vysoký obsah antioxidantov, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi. Nesmierne účinná je kombinácia beta-karoténu a vitamínu C. Na lepšie využitie karoténov by sme ich mali vždy konzumovať s trochou oleja lisovaného za studena. Lykopény, karotény a ďalšie vzácne substancie obsahujúce rajčiaky sú rozpustné v tukoch. Svoje vzácne poklady sú ukryté hlboko vo vláknach a uvoľňujú sa zahriatím alebo práve pridaním oleja.