Významné oleje pre náš organizmus


Rastlinné oleje zohrávajú v našej výžive významnú úlohu, nakoľko sú zdrojom nenahraditeľných esenciálnych kyselín a sú dôležité pre spracovanie vitamínov rozpustných v tukoch. Pravidelná konzumácia surových olejov dodá nášmu telu obrovské množstvo zdraviu prospešných látok a vylepší fungovanie imunitného systému. Za studena lisované oleje obsahujú vysoký podiel jednoduchých a viacnásobne nenasýtených mastných kyselín, ale aj látok ako voskov, enzýmov, betakaroténu, lecitínu a ďalších sekundárnych rastlinných látok. O čo je nenasýtených látok viac, o to väčší je zdravotný benefit. Vedecké štúdie potvrdzujú, že oleje stabilizujú bunkovú membránu, čím nás chránia pred voľnými radikálmi. Bunky sa stávajú odolnejšie a pomalšie starnú.

• Olivový olej patrí k tým najznámejším elixírom. Obsahuje 60 až 80 % jednoduchých nenasýtených mastných kyselín, predovšetkým kyselinu linolénovú. Práve tú potrebujeme k tvorbe hormónov, ktoré regulačne pôsobia na prekrvovanie srdcového svalu. Tiež znižuje riziko srdcového ochorenia či pomáha pri trávení, najmä pri prekyslení žalúdka alebo pri chronickej zápche, lebo má mierne laxatívne účinky. Aj v iných smeroch pôsobí olivový olej ako liek – podporuje rast kostí, pomáha proti reume, pri prevencii cukrovky, osteoporózy a žlčových kameňov . Konzumujeme ho trikrát denne 1,5 čajovej lyžičky.

• Repkový olej má v porovnaní s inými druhmi oleja výhodnejší pomer mastných kyselín. Priaznivo pôsobí na srdcovo-cievny systém, na krvný tlak, na hladinu cholesterolu v krvi, na metabolizmus a trávenie, na pamäť, na správny vývin svalov, červených krviniek, správnu funkciu bunkových membrán, zraku, ako aj na celkový vonkajší zdravý vzhľad tela, Je vhodný tak na vyprážanie, ako aj na pečenie, či prípravu šalátov v množstve dvakrát denne 1 čajovú lyžičku.

• Konopný olej obsahuje až 80% polynenasýtených mastných kyselín čím sa zaraďuje na absolútnu špičku medzi rastlinnými olejmi. Má silné protizápalové účinky, podporuje nastolenie hormonálnej rovnováhy, blokuje alergické reakcie, znižuje krvný tlak, pomáha pri kŕčových žilách a pomáha prečisťovať naše cievy. Je veľmi obľúbený pre svoju špecifickú chuť. Užívame dvakrát denne pred jedlom 1 čajovú lyžičku.

• Tekvicový olej vďačí za svoje účinky fytosterínom. Ďalšou významnou zložkou, ktorú obsahuje je kyselina linolová. Obsahuje aj citrulín, ktorý pôsobí odvodňujúco, vitamín E, ktorý chráni cievy pred aterosklerózou, a okrem toho aj rad iných stopových prvkov, napríklad draslík, fosfor, vápnik a železo. Je veľmi osožný pri ťažkostiach s prostatou. Pôsobí proti vypadávaniu vlasov, lámavosti nechtov, zlepšuje kvalitu pokožky, bieli starecké škvrny. Je vynikajúcim prostriedkom proti črevným parazitom, posilňuje obranyschopnosť a má detoxikačné účinky. Dávkujeme 2 čajové lyžičky dvakrát denne.

• Olej z vlašských orechov má vysoký obsah antioxidantov a železa. Jeho zložky chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, pozitívne ovplyvňujú pečeň, žlčník a tráviaci systém. Ďalej priaznivo pôsobí na centrálny nervový systém a funkciu mozgu, zlepšuje pamäť a zvyšuje schopnosť koncentrovať sa. Je jedeným z najchutnejších, najdokonalejších a najvýživnejších olejov. Užívame pred jedlom trikrát denne 1 čajovú lyžičku.

• Olej z čierneho sezamu obsahuje najväčšiu koncentráciu antioxidantov spomedzi rastlinných olejov. Má vysoký obsah vápnika, železa, horčíka, selénu a zinku čo priaznivo vplýva na naše svaly a kosti. Pomáha pri nespavosti, zápche, potláčaní zápalov, urýchľovaní hojenia, zlepšovaní zraku  a významný je protirakovinovými účinkami. Do nášho jedálneho lístka ho zaraďujme vždy pred jedlom v množstve 1 čajová lyžička trikrát denne.

• Rakytníkový olej obsahuje látky, ktoré výrazným spôsobom liečia tráviaci trakt, pomáha pri liečbe žalúdočných vredov, odstraňuje zápal steny žalúdka. Pôsobí ako biogénny stimulátor, celkovo posilňuje ľudský organizmus a jeho prirodzenú obranyschopnosť. Je obzvlášť vhodný pre ľudí s dlhodobo zníženou imunitou. Má uplatnenie ako podporný prostriedok pri strese a depresiách, pôsobí priamo na centrálny nervový systém a uvoľňuje psychiku. Ďalej rozpúšta hlieny nielen v slizniciach horných dýchacích ciest, ale v celom tele a vyvádza ich von. Aj preto je veľmi vhodný pri ochoreniach horných aj dolných dýchacích ciest, veľmi uľavuje pri zápale pľúc, priedušiek, dokáže spoľahlivo uvoľniť dusivý kašeľ. Užívame trikrát denne 1 čajovú lyžičku pred jedlom.

K ďalším prospešným netradičným olejom, ktoré nám prinášajú osožné zdravotné výsledky patrí napríklad cedrový olej, ktorý je veľmi osožný pre tráviacu sústavu a dokonca je vhodným doplnkom liečby pri rakovine žalúdka, olej z pasterca mariánskeho posilňujúci pečeň a podporuje tvorbu pečeňových buniek, šípkový olej ako nie len výborná náhrada bežného krému na tvár, ale aj ako pomocník pri ekzémoch či dermatitíde, amarantový olej priaznivo vplývajúci na akékoľvek onkologické ochorenie, srdcovo-cievne ochorenia, psoriázu či akné, hroznový olej ako všeobecne vhodný doplnok racionálnej výživy, melónový olej na posilnenie prostaty, arašidový olej pre celkové psychické zlepšenie a na choroby centrálneho nervového systému, či horčicový olej, ktorý spaľuje tuk a podporuje reprodukčné procesy.