Vyčerpanie z tepla


Nadmerná horúčava je príliš náročná pre naše telo, najmä v letnom období keď sa vie ručička teplomera vyšplhať poriadne vysoko. Môže sa nám jednoducho prihodiť, že hypotalamus sa doslova zblázni a naša teplota sa stane nekontrolovateľnou. Žľaza hypotalamu je časť mozgu, ktorá pracuje ako náš telesný termostat. Vďaka tejto žľaze naše telo ovláda svoje teplotné regulátory, ako sú napríklad potenie alebo zimnica, pričom sa chráni proti extrémnemu teplu či chladu. Ak to hypotalamus nezvládne, stávame sa chorými.

Účinky  nadmernej teploty tela narastajú rapídnou rýchlosťou a sú čoraz silnejšie a horšie. Spočiatku cítime len kŕče v sedacích svaloch a stehnách, neskôr prichádzajú bolesti hlavy a nevoľnosť. V extrémnych prípadoch dochádza k zvracaniu, strate orientačného zmyslu, páde krvného tlaku a finálne štádium je smrť. Symptómy prehriatia, ako sú bolesti hlavy, nevoľnosť, extrémne potenie, únava, pocity závratov, sú zaradené ako stredný stupeň. Vyčerpanie z tepla netreba brať na ľahkú váhu, práve naopak. Ak sa dostaneme do štádia záchvatu z tepla, hypotalamus prestáva pracovať a naše telo sa dostáva do šoku.

Ako sa chrániť

  • Veľa vody – Nesmierne dôležité je dodržiavanie pitného režimu. Počas horúčav pri nadmernom pobyte na slnku sa odporúča vypiť liter vody. Naše telo sa bude lepšie ochladzovať potením len vtedy, keď bude mať dostatočné zásoby tekutín.
  • Nečakať na smäd – Kým budeme čakať na pocit smädu, môžeme sa ľahko dostať do nebezpečenstva a ohroziť sa. Keď telo reaguje smädom, vtedy už je neskoro.
  • Osviežiť sa – Hoci máme chuť sa ochladiť ľadovým nápojom, vhodné sa napiť niečoho chladeného. Príliš chladný nápoj totiž smäd neuhasí a skomplikuje nám aj trávenie – doslova ho pozastaví. Náš organizmus teda nemôže tak rýchlo využiť podané tekutiny, aby napríklad stabilizoval objem krvi.
  • Prestávky – Ak pracujeme v horúčave, môžeme problémom zabrániť tým, že si budeme častejšie odpočívať a schladíme sa v tieni.
  • Sledovať sa – Nenechajme sa pomýliť, pretože príznaky z tepla sú často považované za chrípku. Pri pociťovaní príznakov sa treba vyhýbať slnku a piť veľa tekutín.
  • Ľahký odev – Typ látky a strih oblečenia môže v horúčave hrať kľúčovú úlohu. Najlepším riešením do horúceho dňa je voľný bavlnený odev. Bavlna je ľahká látka, ktorá umožňuje telu dýchať a nekumuluje teplo.
  • Svetlé farby – Pri výbere treba uprednostniť oblečenie vo svetlých odtieňoch, nakoľko tmavý odev priťahuje slnené lúče a kumuluje teplo.
  • Žiaden alkohol – Pri ťažkostiach a nepríjemných pocitov počas horúčav je potrebné povedať „nie“ alkoholickým nápojom, nakoľko sa naše telo stáva dehydrované.
  • Obezita – Ľudia s vyššou telesnou hmotnosťou trpia počas horúcich dní oveľa viac. Jednoducho povedané – čím má človek vyššiu telesnú hmotnosť, o to väčšie množstvo tepla vyprodukuje.

V prípade choroby z tepla sa všetko deje veľmi rýchlo. Ak sa na postihnutej osobe prejavia symptómy záchvatu z tepla, ide tu o život. Okamžite sa musí zabezpečiť lekárska starostlivosť. Kým sa dostaví lekár, musí sa pacient držať v čo najviac možnom chlade, napríklad pomocou ovievania či chladivých obkladov.