Vrásky


Obava zo vzniku krčivých vrások a jemných línii postihuje úplne každého človeka na tejto planéte. Aj keď mnohí z nás, najmä ženy (možno aj preto, že ženská pleť starne rýchlejšie než mužská), proti ním usilovne bojujeme, neuvedomujeme si, že či už skôr, alebo neskôr si k nám nájdu cestu. Starnúca koža postupne slabne, padá a tým sa na nej tvoria vrásky, linky a brázdy.  Starnutie síce nezastavíme, no ani nemusíme čakať, kým sa naša tvár začne rapídne podraďovať tomuto procesu. Ak budeme dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel, môžeme tvorbu vrások do istej miery obmedziť.

Na vzniku vrások sa podieľajú tieto faktory:

  • biologické starnutie
  • priame slnečné žiarenie
  • zemská príťažlivosť
  • pohyby mimických svalov
  • zranenia
  • chirurgické výkony
  • akné a iné kožné ochorenia s tendenciou k jazve
  • fajčenie

Ľudia sa domnievajú, že hlavnou príčinou tvorby vrások je prirodzený proces starnutia, no v skutočnom dôsledku ide len o sekundárnu úlohu. Najvyšší podiel tu má jednoznačne slnené žiarenie. Ďalším faktorom hrajúci podstatnú rolu je zemská príťažlivosť – kútiky úst sú prvá časť tela klesajúca nadol, nasledujú viečka, ďalej  horná pera sa začína vťahovať do ústnej dutiny, no sa skláňa nadol a uši sa predlžujú. Do tohto celého sa pridávajú vrásky tvorené mimikou tváre, teda vrásky vytvorené pohybmi svalov, keď sa smejeme, rozprávame, plačeme, mračíme či bozkávame.

Typy na zredukovanie tvorby vrások:

• Krémy s ochranným faktorom

Ak sa budeme každý deň natierať krémom s ochranným faktorom, zabránime vplyvom slnka výrazne znížiť proces starnutia a okrem toho sa chránime pred rakovinou kože. Opaľovanie môže byť síce príjemné, ale škody spôsobené UV žiarením na pokožke už také príťažlivé s určitosťou nebudú. Slnko ničí obe dôležité látky v pokožke – kolagén aj elastín, čoho výsledkom je strata elasticity a teda tvorba vrások.

• Spánok na chrbte

Dlhoročné spávanie tvárou nadol môže byť tiež príčinou tvorby vrások. U mužov sa zvyknú vrásky zo spánku vytvárať viac na čele – vždy podľa toho, na ktorej strane spia. U žien sa zasa objavia na lícach. Hoci to spočiatku nebude jednoduché, mali by sme si zvyknúť na spanie na chrbte, čím zredukujeme tvorbu vrások.

• STOP fajčeniu

Odhliadnuc od toho, že fajčenie je rakovinotvorné, spôsobuje aj stimuláciu tvorby vrások. Tvorba stúpa v závislosti od objemu a dĺžky fajčenia. Silní fajčiari majú päťnásobné množstvo vrások v porovnaní s nefajčiarmi. Vedci tvrdia, že nikotín spôsobuje ničenie kolagénu a zvýšené žmurkanie v dôsledku dymu môže byť príčinu jemných vrások v kútikoch očí. Držanie cigarety v ústach zase zapríčiňuje tvorbu vertikálnych línii v okolí úst.

• Zvlhčovacie krémy

Používanie takýchto krémov môže dočasne vylepšiť stav našej pokožky, pretože je naša pokožka po použití svieža. Efekt ale netrvá dlho, pretože vlhkosť udržia len nejaký čas. Práve pre predĺženie procesu sa odporúča nanášať si ich na vlhkú pokožku.

• POZOR na mimiku

Veľa ľudí často sťahuje obočie, alebo ho dvíha, pričom vznikajú vrásky. Často si vôbec neuvedomujeme, ako mimikou zaťažujeme pokožku na našej tvári. Je dobré sa pozrieť do zrkadla, chvíľu sa sledovať a na svojich nedostatkoch v mimike zapracovať a postupne ich eliminovať.

Moderná medicína dnes dokáže zabezpečiť mladistvý vzhľad pleti oveľa dlhšie, ako nám predurčuje vek. Existuje množstvo krémov, metód, procedúr a chirurgických výkonov, ktoré sú skutočne účinné, ale v mnohých prípadoch je nutné ich navzájom kombinovať, opakovať či pravidelne používať. Na našej pokožke sa vo veľkej miere odzrkadlí aj naša životospráva a spôsob života.