Význam oddychu


Regenerácia organizmu sa uskutočňuje počas odpočinku. Čím väčšia námaha bola vynaložená a čím väčší rozsah únavy sa prejavil, tým kvalitnejší oddych je potrebný. Rýchle životné tempo, kopec povinností a stres dokážu človeka poriadne vyčerpať. Ak nevieme správne oddychovať, prejaví sa to v podobe únavy, nespavosti a taktiež zdravotných problémov. Telo a myseľ potrebujú dôkladne zrelaxovať, no nie až vtedy keď bijú na poplach. Každodenná dávka oddychu je pre náš organizmus dôležitá. Práve zimné obdobie kedy sú večery dlhé a dni krátke je vhodné na to, aby sme si dopriali čas na seba samých,  zregenerovali sa a do  nového roka získali množstvo toľko potrebnej energie. Odborníci sa zhodujú, že správne oddychovať nevie každý. U každého človeka to je individuálne, a tak by sme si mail nájsť nejakú aktivitu, ktorá nás baví a pri ktorej si oddýchne naše telo a myseľ. Je správne pracovať na sebe a snažiť sa robiť veci čo najlepšie, ale všetko má svoje hranice. Vyčleniť si istý čas na oddych a relax by mala byť pre každého rovnaká súčasť života ako ranná hygiena.

Existuje niekoľko spôsobov ako relaxovať v domácich podmienkach – od rôznych relaxačných nahrávok, ktoré si môžeme pravidelne večer púšťať, cez príjemný kúpeľ vo vani spojený s aromaterapiou až po efektívne relaxačné cvičenia a masáže. Pre niekoho je dokonalá predstava oddychu spojená s čítaním knihy, maľovaním, kreatívnym tvorením či ručnými prácami. Každý z nás si musí nájsť svoju obľúbenú činnosť, ktorá navodí príjemné pocity, prečistí nám myseľ  a neunaví nás. Treba ale pamätať, že tým najzaručenejším spôsobom k potrebnému odpočinku je však kvalitný spánok.

V súčasnej dobe neexistuje medzi nami človek, ktorý by nepotreboval oddych. Relaxácia udržuje telo zdravé a vitálne, predovšetkým tým, že touto aktivitou dochádza k uvoľneniu vypätého svalstva, ako aj k uvoľneniu po psychickej stránke. Nesnažme sa ale relaxovať za každú cenu. Keď je napätie príliš veľké, aj relaxácia bude o to náročnejšia – ak sa budeme až príliš snažiť uvoľniť a nepôjde to, zbytočne v sebe vyvoláme pocity frustrácie, teda opak toho, čo chceme dosiahnuť. Pokúsme sa najprv s každým výdychom odstrániť napätie z najväčších svalových partií a tam, kde cítime najviac nazbieraného stresu. Po určitom čase keď napätie z nás opadne sa o následné uvoľnenie môžeme pokúsiť znova.