Vplyv počasia na ľudský organizmus


Meteosenzitivita je pojem, ktorým označujeme citlivosť človeka na zmenu počasia. Táto citlivosť je u každého jednotlivca rôzna. Prudké zmeny počasia, ochladenie o viac ako 10 – 15 stupňov, výrazne ovplyvňuje naše zdravie, i keď tomu možno neprikladáme dôležitosť. Je pravdou, že starší ľudia sú na tieto zmeny citlivejší, ale negatívami z nich trpia rovnako aj mladí. Náhle zmeny počasia a barometrického tlaku výrazne ovplyvňujú našu fyzickú kondíciu, no aj psychický stav. Môžete cítiť závrat, bolesti hlavy, apatiu, i žalúdočnú nevoľnosť. Najčastejšie sa prejavujú únavou, stresom, stratou chuti do jedla, kožnými vyrážkami, ale aj problémami dýchacích ciest a cievneho systému. 

Mnohí ľudia reagujú na chladné a zachmúrené počasie smútkom, zlou náladou alebo akousi apatiu. Naopak v teplejších slnečných dňoch zvykne byť naša nálada neporovnateľne lepšia. Za zmeny nálad vplyvom počasia môžu najmä hormóny. Množstvo vitamínu D ktoré naše telo prijíma zo slnečného žiarenia ovplyvňuje hladinu serotonínu v našom mozgu. Práve hormón serotonín a jeho množstvo nachádzajúce sa v organizme hrá dôležitú úlohu v regulácii našej nálady.  V peknom počasí sa hlavne vplyvom slnečného žiarenia vyplavujú do tela hormóny, ktoré vyvolávajú príjemné pocity a melanchóliu.

Takto ovplyvňujú zmeny počasia naše telo a zdravie:

KRVNÝ TLAK – Keď klesne atmosferický tlak, poklesne aj krvný.

INFARKT – Každý pokles teploty o 1,8 stupňa Celzia znamená tisíce ďalších infarktov u ľudí.

OCHORENIE PĽÚC – Pretrváva počas letných horúcich dní, kedy predstavuje ťažkosti s dýchaním, naopak ochladenie prináša úľavu.

PRECHLADNUTIE A VIRÓZY – Odborníci sa domnievajú, že je to spôsobené prudkými výkyvmi teplôt a ich negatívnym vplyvom na imunitný systém. Pri zmenách teplôt dochádza k jeho oslabeniu a to je vstupnou bránou pre vírusové ochorenia.  

BOLESTI HLAVY – Problém, s ktorým sa stretáva asi najviac ľudí. Barometrický tlak môže spôsobiť bolesti hlavy. Bolesti hlavy sa objavujú aj v súvislosti s ročnými obdobiami – pri predlžovaní dní, kedy je čoraz viac jasného svetla pociťuje mnoho ľudí migrény.

BOLESTI KĹBOV –  Náhle zmeny barometrického tlaku napríklad tesne pred búrkou môžu vyvolať bolesti kĺbov. Studené počasie spôsobuje tiež bolestivé zmeny obsahu kĺbovej tekutiny, ktorá je nevyhnutná na bezbolestné pohyby.

ZMENY OBSAHU CUKRU V KRVI – Pri nízkom tlaku, studených frontoch, náhlom ochladení sa mení viskozita krvi. Znamená to, že diabetici môžu mať väčšie problémy s kontrolou hladiny cukru v krvi práve počas chladných dní a studeného frontu. 

NOSOVÉ DUTINYZmeny barometrického tlaku cíti mnoho ľudí nie práve najpríjemnejšie i vo svojich prínosových dutinách.

DEPRESIE A SAMOVRAŽDY – Premeny počasia veľmi intenzívne môžu ovplyvniť i psychický stav, záleží do akej miery ste na ne citliví. Je dokázané, že v neskorej jari a začiatkom leta je najviac samovrážd a depresívnych stavov.

Približne 40 percent populácie o sebe tvrdí, že je meteosenzitívna. Pravdou je, že každý z nás reaguje na počasie a musí sa prispôsobovať nielen zmenám tlaku, ale aj teploty, vlhkosti či atmosférickej elektrine. Mnohí ľudia si neuvedomujú, že ich zdravotné problémy pramenia práve z počasia. Tieto reakcie sú veľmi individuálne, závisia od zdravotného stavu, i duševného rozpoloženia. Niekedy človek reaguje prudko a silno, inokedy prečká zlé počasie relatívne bez problémov.

Najviac sú na zmeny počasia precitlivení starší ľudia, ľudia s oslabenou imunitou, deti a tehotné ženy. Vo všeobecnosti ženy znášajú zmeny počasia horšie ako muži. Dôvodom, prečo niektoré osoby ťažšie znášajú výkyvy počasia, je prioritne (ne)schopnosť organizmu adaptovať sa, teda prispôsobiť sa napríklad zmenám tlaku vzduchu, teplotám, svetelným zmenám a pod. V tomto období je najdôležitejšie posilňovať imunitný systém. Zvýšte príjem vitamínu C, doprajte si zázvorový čaj, cesnak, cibuľu a ostatné prírodné života budiče zdravia. Nezabúdajte na primerané oblečenie.