Úsad


Mnoho ľudí veľmi dobre pozná ostrú bolesť v krížoch, ktorá výrazne ovplyvňuje pohyblivosť. Ide o tzv. akútne stiahnutie driekového svalstva. Vo väčšine prípadov je na príčine zanedbanie chrbtového svalstva, ktoré neplní svoju funkciu, a tak chrbtica bola už aj predtým mierne poškodená. Rizikovým faktorom je nedostatočne vyvinuté driekové svalstvo. 

PRÍZNAKY

  • prudká bolesť v postihnutej oblasti chrbtice
  • stvrdnutie svalstva – nemôžeme sa zohnúť ani vystrieť
  • bolesti v krížoch pri sedení alebo státí

AKO BLESK Z JASNÉHO NEBA

Úsad (lumbago) vyvolávajú zvyčajne 2 faktory súčasne : driekové svalstvo sa podchladí (prievan, chlad, vlhkosť), stiahne sa a nie je dosť pružné, aby správne zareagovalo na „nesprávny“, zvyčajne trhaný pohyb pri dvíhaní ťažkého predmetu alebo na dlhšie zotrvanie v zohnutej polohe.

ROZPAMÄTAJTE SA

Nesprávny pohyb, ktorý vyvolal úsad, sme mohli urobiť aj pred dvanástimi hodinami. Skúsme sa rozpamätať, čo všetko sme urobili – Neoberali sme niekoľko hodín úrodu v záhrade? Nešportovali sme bez rozcvičenia? Toto a iné náročné činnosti všetko vplýva na chrbtové svalstvo, preto by sme mali prísť na to, aká činnosť je pre nás zaťažujúca a vyhýbať sa jej, či skrátiť časový úsek vykonávania.

RELAXÁCIA A POHYB

Nehrajme sa na silákov a nepremožiteľných – Prečo by sme mali dvíhať ťažké bremená, keď a to máme pomocníkov alebo technické prostriedky? Už pri prvých náznakoch bolesti by sme mali urobiť niečo pre chrbticu. Nemusí to byť nič časovo náročné, ani sa nemusíme nútiť do športu, ktorý nás nebaví. Často pomôže už maličkosť – častejšie meniť polohu pri sedení, prípadne vymeniť sedadlo v aute. Aj kancelárska stolička sa dá rôzne nastaviť. Plocha sedadla by mala byť naklonená mierne dopredu. Investícia do zdravého sedenia s určite vyplatí. Nespoliehajte sa, že vzpriamenú chrbticu nám udrží operadlo, vystrite sa sami. Pri miernom pokyvovaní panvy cítime opornú funkciu chrbtového svalstva. Vždy, keď sa dá, pokúsme sa striedavo napínať a uvoľňovať svalstvo. Ak sa takéto cvičenia stanú pravidelnou súčasťou nášho pracovného programu, prejaví sa to aj zvýšením výkonnosti. Úsad postihuje najmä vekovú kategóriu nad 40 rokov. Predchádzať môžeme napríklad aj znížením alebo udržiavaním telesnej hmotnosti, plávaním na chrbte alebo bicyklovaním. Dlhé sedenie je škodlivé.

LIEČBA JEDLOM

Na uvoľnenie chrbtového svalstva je potrebný horčík spolu s vápnikom. Nájdeme ho v špenáte, brokolici, šaláte a iných tmavozelených druhoch zeleniny, ďalej v banánoch, strukovinách, kvasenej kapuste, v sóji, zemiakoch a paradajkách. Polynenasýtené mastné kyseliny v olivách, sóji, avokáde, fazuli, kukurici, vo všetkých semienkach, jadierkach a orechoch, ako aj v rastlinných olejoch lisovaných zastudena zmierňujú zápaly a utišujú bolesti.

AKO SI POMÔCŤ

Veľmi účinné je všetko čo spôsobuje prekrvenie – masáže, teplé zábaly a kúpele. Ak si vyložíme nohy, tlak stavcov na nervy sa zníži. Diéta zložená z istých druhov ovocia a zeleniny znižuje bolesti a lieči zápalové procesy. Vyhýbajme sa chladu a prievanu, a to najmä v driekovej oblasti – treba sa teplo obliekať. Primeraný pohyb je často oveľa produktívnejší ako ležanie, pretože pri fyzickej aktivite sa zlepšuje prekrvenie a v postihnutej oblasti sa vytvára teplo. Účinné je nosenie špeciálnej bielizne a bandáží, ktoré dostaneme v špecializovaných predajniach.