Baktérie


Všeobecne sa predpokladá, že patria k najstarším formám života. Slovo baktéria pochádza z gréčtiny a znamená tyčinka alebo palička Mnohé z nich majú skutočne identický tvar, no ich tvary sa rôznia (guľovité, špirálovité, ploché, rúrkovité, s rozvetvenými vláknami a pod.). Sú tak malé, že ich voľným okom nevnímame. Dokážu sa pomerne bezproblémovo prispôsobiť existujúcim podmienkam.

NÁŠ BAKTERIÁLNY EKOSYSTÉM

Na človeku a v ňom žije približne 100 biliónov baktérii, asi 10 násobne viac ako je v tele buniek. Tvoria akýsi malý ekosystém a žijú čiastočne v symbióze, čiže navzájom profitujú.  Bez nich by sme neprežili. Mnohé z nich žijú na slizniciach úst, žalúdka, hrubého a tenkého čreva a sú nám priaznivo naklonené. Živia sa splodinami našej látkovej výmeny a odbúravajú nenahraditeľné, ale aj nestráviteľné látky z našej stravy. Niektoré baktérie z našej prirodzenej bakteriálnej flóry nás chránia aj pred inými nepríjemnými bakteriálnymi kolegami a sú preto dôležitou súčasťou nášho imunitného systému. 

Presné zloženie užitočných baktérii je u každého človeka individuálne. Čo spôsobuje tieto rozdiely nie je ešte s konečnou platnosťou objasnené. Do úvahy prichádzajú stravovacie návyky či genetická dispozícia. Aj bakteriálne spoločenstvá rôznych slizníc sa výrazne líšia. Už len samotná črevná flóra je domovom niekoľkých stoviek druhov baktérii. Rovnováha bakteriálnej flóry v našom organizme je podstatným faktorom nášho zdravia.

BAKTÉRIE SPÔSOBUJÚCE CHOROBU

Streptokoky skupiny A

Žijú prirodzene v sliznici žalúdka a v sliznici úst. Keď sa choroboplodné poddruhy baktérii dostanú do kontaktu so sliznicami množia sa veľmi rýchlo. Ak imunitný systém nie je dostatočne silný, vyvolávajú zápal hrtana, zápal mandlí, zápal prínosových dutín a šarlach. Inkubačná doba je krátka, trvá približne 1 až 3 dni. Ak sa baktériu nepodarí utlmiť a zničiť, môžu sa objaviť ďalšie komplikácie, napríklad reumatická horúčka či zápal obličiek.

Pneumokoky

Sú často zodpovedné za zápal pľúc, ako aj za zápal stredného ucha, zápal mozgových blán, prínosových dutín a otravu krvi. Ak je obranyschopnosť oslabená, baktérie získavajú prevahu a človek ochorie zasa po veľmi krátkom čase. U dojčiat, detí, senioroch a ľudí s chronickými chorobami to majú tieto baktérie ešte jednoduchšie. 

Stafylokoky

Usadia sa na koži alebo sa v dôsledku kontaktnej infekcie dostanú do organizmu. Spôsobujú otravu krvi, zápal pľúc, kostnej drene, prsníka, mozgových brán, infekcie rán, ako aj hnisavé a kožné zápaly. Dlho prežívajú na vzduchu a na predmetoch, väčšina je rezistentná voči penicilínu a hynú až pri teplote nad 60˚C.

MRSA

Ide o zvláštny kmeň stafylokokov rezistentným voči antibiotikám. Neporušený imunitný systém s ním nemá komplikácie, no v nemocniciach a domovoch pre seniorov je to horšie. 

Meningokoky

Najradšej sa uvádzajú v oblasti nosohltana a sú tam pôvodcami ťažkých ochorení. K prenosu dochádza prostredníctvom kvapôčkovej nákazy a môže mať ďalekosiahle následky. Postihuje hlavne dojčatá a malé deti.

Gonokoky

Prenášajú sa pohlavným stykom a môžu spôsobiť kvapavku. U žien prebieha infekcia niekedy nepozorovane. Pri infikovanej žene môže dôjsť pri pôrode k prenosu na dieťa a viesť k oslepnutiu. Aby sa mu predišlo, nakvapká sa novorodencovi do spojivkového vaku roztok dusičnanu strieborného.

Baktérie coli

Patria k zdravej črevnej flóre človeka a zvieraťa. Zúčastňuje sa aj na produkcii vitamínov. Virulentné kmene tejto baktérie sa do tela dostanú kontaktnou injekciou, znečistenou vodou, (tepelne neupravenými) potravinami. Spôsobuje hnačku, vo výnimočných prípadoch aj zápal močových ciest, žlčovodov a podbrušnice.

Klostrídie

Žijú prevažne v pôde, ale aj v črevách človeka a zvierat. Môžu spôsobovať nebezpečnú plynovú sneť (gangréna), infekciu rán,  zápal podbrušnice a mnohé ďalšie ochorenia.  Sú schopné prežiť len za neprítomnosti kyslíka.

Chlamýdie

Existujú 3 významné druhy:

Chlamydia trachomatis – prenáša sa kontaktnou infekciou a pohlavným stykom, spôsobuje ochorenia v oblasti močových ciest, neplodnosť, predčasný pôrod a mimomaternicové tehotenstvo.

Chlamydia pneumoniae – prenáša sa kvapôčkovou nákazou a baktérie spôsobujú ľahšie infekcie dýchacích ciest

Chlamydia psittaci – sa prenáša kvapôčkovou formou vdýchnutím prachu kontaminovaného vtáčími exkrementami, kontaktom s injekciou a môže viesť od zápalu dýchacích ciest až k zdureniu pečene a sleziny, zápalu srdcového svalu či zápalu mozgu.

Salmonely

Vyvíjajú sa hromadne v zvieracích produktoch ako vajcia a mäso, spôsobujú silné žalúdočné a črevné zápaly s bolesťami brucha a hlavy, hnačkami, zvracaním a s horúčkou. Zvyčajne sa s nimi vyrovná samotný imunitný systém a symptómy sa stratia. No u rizikových skupín (deti, seniori a ľudia s oslabenou imunitou) sa pri veľmi vážnom priebehu nasadzujú antibiotiká. Pretože k nákaze dochádza potravou, postihne zvyčajne celé školské zariadenia a domovy pre seniorov či rodiny. Salmonely hynú až pri teplote nad 70˚C, objavujú sa vo zvýšenej miere prevažne počas teplých ročných období. 

SPÔSOBY NÁKAZY

Choroboplodné baktérie sa prenášajú prostredníctvom kvapôčok – baktéria sa prenáša vzduchom z človeka na človeka (kýchanie, kašeľ, rozprávanie). Ďalej, kontaktnou infekciou pri priamom či nepriamom dotyku (dotyk ruky chorého). Keď sa potom našou kontaminovanou rukou chytíme úst, dostanú sa patogény sliznicu úst do organizmu. O nepriamej kontaktnej infekcii hovoríme vtedy, ak sa dostaneme do kontaktu s kontaminovanými predmetmi (príbor, sedadlo na toalete). Veľmi nápomocné sú hygienické opatrenia.