Suché vlasy


Hoci je koruna krásy u niektorých ľudí suchšia, nie sú takéto problémy podmienené z hľadiska organizmu ani genetiky. Oveľa viac záleží na tom čo s našimi vlasmi robíme a ako sa o ne staráme. Používanie silných chemikálii ako sú farby na vlasy, trvalé či chlór v plaveckých bazénoch – to všetko a iné faktory sú pôvodcovia suchých vlasov. Rovnaký efekt má aj časté umývanie, žehlenie, používanie natáčiek, kulmy a fénov. Rovnako aj silný vietor a slnko môžu vysúšať. Samozrejme sa môžeme o naše vlasy starať lepšie, existuje na to niekoľko typov:

ŠAMPÓN

Nepoužívajte ho príliš. Rovnako je príčinou vysúšania aj časté umývanie. Mnoho ľudí si myslí, že je potrebné umývanie každý druhý deň, no týmto spôsobom sa odstránia prírodné oleje. Naopak, nie je ani vhodné umývať vlasy málo, odporúča sa každý tretí deň, pretože šampónovanie stimuluje činnosť mazových žliaz. Suché vlasy si vyžadujú jemný čistiaci šampón s hodnotou pH v rozsahu 4,5 až 6,7, ktorý bude vhodný aj pre pokožku na tvári, pokiaľ s ňou príde do kontaktu.

OPATRNE

Narábajte so svojimi vlasmi opatrne a veľmi jemne. Suché vlasy sú citlivejšie a ľahko sa lámu. Dôležitá je opatrnosť pri každej činnosti s nimi – počnúc česaním až po umývanie. Počas penenia pri umývaní by ste si pokožku hlavy nemali škriabať, skôr jemne masírovať a takto ju zbaviť nečistôt a odumretých buniek z pokožky hlavy. 

TEPLÝ OLEJ

Horúce zábaly sú vynikajúcim prostriedkom na zlepšenie stavu suchých vlasov. Odporúčajú sa bežne dostupné oleje, ktoré sa najskôr zohrejú a následne nechajú pôsobiť 15 až 20 minút – podľa uvedeného návodu na obale. Po kúre si vlasy umyte jemným šampónom.

ČESANIE

Kedysi platilo nepísané pravidlo pri česaní vlasov – 100 pohybov hrebeňom. No nakoľko sú suché vlasy lámavé, časté kefovanie prináša ich výrazné poškodenie, lámanie a vypadávanie. Odporúča sa opatrné zaobchádzanie kefou či hrebeňom, a to nikdy nie keď sú vlasy mokré alebo vlhké. Rovnako je dôležitý aj tvar kefy a materiál – odporúčajú sa kefy vyrobené z prasacích štetín alebo také s gumovými špičkami, ktoré nevytrhávajú vlasy a nedráždia pokožku hlavy.

MASÁŽ

Je to metóda stimulácie mazových žliaz na hlave. Pokožku si jemne masírujte pri umývaní vlasov. Okrem iného priaznivo pôsobí aj na pokožku a prekrvenie.

VAJÍČKO

Vyskúšajte vlasový kúpeľ s vajíčkom a teplou vodou (nie horúcou, ktorá by ho uvarila). Po kúpeli si vajíčko teplou vodou dôkladne opláchnite. Vlasy stačí opláchnuť, netreba aplikovať šampón. Okrem vyčistenia vlasy získajú aj lesk.

TEPLO

Vlasy len zaťažuje a výsledkom sú poškodené vlasy, to platí v každom prípade – počnúc teplými natáčkami, ktoré okrem vysúšania aj vlasy naťahujú, až po žehlenie vlasov a kulmovanie. No ak je úprava vašej koruny krásy nevyhnutná, narábajte  vlasmi opatrne, snažte sa ich čo najmenej naťahovať a namáhať.

Dôvody neustáleho vysušovania vlasov sú rôzne, veľa ľudí si povie, že má suché vlasy odjakživa. Pokojne tak tomu môže byť.  Už od detstva nám totiž môže v tele chýbať veľa vitamínov a ani o tom nemusíme vedieť, pretože sa tento nedostatok vitamínov objaví najmä na vlasoch. Hlavne počas dovolenky a aj po nej, treba vlasom dopriať dôkladné vymývanie obyčajnou vodou, keďže chlór aj morská voda ich oslabujú. Výživová regenerácia je preto nevyhnutná. Takto zničeným vlasom sa zavďačíme nie len kvalitnou kozmetikou, existujú aj masky, ktoré si dokážeme vyrobiť aj v kuchyni. Známa je banánová, kokosová či smotanová maska.