Sušenie ovocia


Je jedným zo spôsobov, ako si aj v zime navodiť chuť leta a dopriať telu možnosť doplniť si zásoby vitamínov. Sušenie je jednou z najstarších metód konzervovania potravín. Obľúbené sú nielen hotové sušené plody, bežne dostupné v obchodných reťazcoch. Nejde pritom o nič zložité čo by sme neboli schopní dokázať aj doma. Produktom zo záhrady je potrebné čo najrýchlejšie odobrať vodu, pretože mikroorganizmy podporujúce hnitie majú potom len malú šancu naplno rozvinúť svoju aktivitu. Pri sušení sa z ovocia odoberá vlhkosť prostredníctvom cirkulujúceho teplého vzduchu. Obsah vody tak poklesne na cca 10 – 15 %. Čím je vzduch teplejší, tým rýchlejšie stráca sušený materiál svoju vlhkosť. Avšak pri vyšších teplotách sa znižuje aj množstvo prospešných látok, no pri šetrnom sušení (30 – 50 °C) zostáva zachované maximálne množstvo živín. Preto sa teplota sušenia musí prispôsobiť sušenému materiálu. Čím je východiskový produkt vlhší a dužinatejší, tým môže byť teplota vyššia. Naši predkovia využívali ako „sušiareň“ najmä priestor povaly. Mohli sa tu sušiť potraviny rozložené na rôznych sitách a regáloch, pričom boli chránené pred priamym slnkom. 

MOŽNOSTI SUŠENIA

Sušičky potravín poskytujú kvalitný sušený produkt. Sušenie v rúre funguje dobre, ak môžete nastaviť rúru na teplotu 60 až 65 ° C. Otvorte dvierka rúry na 5 až 8 cm, aby mohla unikať vlhkosť. Teplovzdušná rúra funguje dobre, pretože kombinuje nízke teplo s ventilátorom na pohyb vzduchu. Sušenie v miestnosti pri izbovej teplote funguje, iba ak je dostatočné teplo, vlhkosť a pohyb vzduchu. Dnešné klimatizované domy môžu byť príliš chladné na to, aby sušili ovocie dostatočne rýchlo. Zatiaľ čo sušenie na slnku funguje v suchom podnebí, vysoká vlhkosť robí túto metódu nepraktickou.

Príprava ovocia na sušenie

  • Ovocie dôkladne umyte, opláchnite pod studenou tečúcou vodou a jemne ho vydrhnite prstami, alebo kefkou, aby ste odstránili všetky viditeľné nečistoty. Po dokončení ho utrite do sucha čistou papierovou utierkou. V prípade malých plodov, ako sú bobule alebo hrozno, môžete ovocie vložiť do cedníka a takto ho opláchnuť.
  • Väčšie ovocie nakrájajte na veľmi tenké plátky. Väčšinu stromových a kríkových plodov je potrebné nakrájať na plátky tenké približne 0,3 až 0,6 cm, ale malé plody (bobule a hrozno) môžete nechať celé, prípadne to bude potrebné rozrezať na polovicu a zbaviť jadier. 
  • Niektoré ovocie, ako sú napríklad jablká, hrušky, broskyne a marhule sa odporúča ešte pred sušením „ošetriť“. Toto redukuje oxidáciu, poskytuje lepšiu farbu, znižuje stratu vitamínov a predlžuje trvanlivosť. Ošetrenie kyslým roztokom zničí potenciálne škodlivé baktérie počas sušenia. Nakrájané ovocie vložte do roztoku ¾ čajovej lyžičky práškovej kyseliny askorbovej alebo ½ čajovej lyžičky práškovej kyseliny citrónovej do 2 šálok vody po dobu 10 minút.
  • Druhy ovocia, ako sú čučoriedky a brusnice, je potrebnéponoriť do vriacej vody, aby sa šupka „rozbila“. Dajte pozor, aby ste ovocie nenechali vo vode, príliš dlho, lebo sa zmení na kašu. Po popraskaní šupiek ovocie rýchlo ochlaďte a osušte. Domáce sušené brusnice a sušené čučoriedky nie sú ako komerčne sušený produkt, ten je výrazne sladší.
  • Už podľa zvoleného spôsobu sušenia, položte ovocie na plech, alebo na podnos, resp. ak ste sa rozhodli sušiť vonku, na pripravené stojany na sušenie. Plátky ovocia by mali byť v rovnomernej jednej vrstve a nemali by sa navzájom dotýkať.

SKLADOVANIE

Vysušené potraviny majú sklon pohlcovať vlhkosť zo vzduchu. Aby sme tomu predišli, je potrebné skladovať sušené potraviny vo vzduchotesných pohároch alebo mraziacich nádobách. Tak sú sušené potraviny chránené aj pred nečistotami a hmyzom. Menej vhodnými na skladovanie sušených potravín sú látkové vrecká, do ktorých však môžu okrem vlhkosti preniknúť aj mole. Okrem toho dochádza v látkových vreckách aj k postupnému vyprchaniu aromatických látok. Na skladovanie sušených potravín nie sú vhodné teplé miestnosti so zvýšenou vlhkosťou (ako napr. kuchyne), ideálnou na skladovanie je chladná, suchá a tmavá komora. Najmä vitamíny a aromatické látky sú citlivé na svetlo, taktiež aj farbivá, ktoré predstavujú substancie výrazne podporujúce zdravie človeka. Priehľadné sklenené nádoby sú síce dekoratívne, avšak negatívne vplývajú na kvalitu uskladňovaných sušených potravín. Pri veľmi sladkom ovocí môže na jeho povrchu postupne dôjsť ku kryštalizácii cukru. V takomto prípade nejde o vytvorenie plesne a kryštalizácia cukru na povrchu sušeného ovocia neznamená zníženie kvality sušených potravín. 

Sušené ovocie je dnes naozaj chutným elixírom zdravia. Skoncentruje sa v ňom totiž aj obsah výživných a ochranných látok, takže bez problémov konkuruje syntetickým výživovým doplnkom. Ovocie máva bežne asi 90% vody, sušením túto vodu zvyčajne znížime na 15%. Tým sa zvýši aj obsah všetkých pre nás dôležitých biologicky aktívnych látok, najmä vitamínov – a to až štvornásobne. To isté pri čučoriedkach, slivkách, hrozne, marhuliach. Sušené jahody sú na tom ešte lepšie. Navyše sušené ovocie obsahuje aj ďalšie prospešné látky, ktoré pôsobia synergicky. Ich vplyv sa znásobuje už pri miligramových množstvách. Ak navyše ovocie sušíme pri nižšej teplote ako 45 stupňov, zostávajú v ňom životodarné enzýmy. A tie sú skutočnými aktívnymi stimulátormi nášho zdravia. Ide bezkonkurenčne o najzdravší a najprirodzenejší cukrík pre deti či maškrtu pre nás dospelých.