Senná nádcha


Je alergická reakcia na peľ (v širšom slova zmysle na bielkovinové zložky rastlinných peľov) tráv, kríkov či stromov. Pre ľudí trpiace sennou nádchou sú osobitne nepríjemné obdobia jar a začiatok leta, keď rastliny kvitnú najviac a vzduchom sa vo veľkej miere šíri peľ. Príčinou je precitlivená reakcia na isté látky, ako napríklad prach zo semien, kvetov či kvitnúcich stromov. Alergickú nádchu môžu vyvolať aj rôzne plesne, roztoče, dym a podobne, tie však pôsobia celoročne. Toto ochorenie je známe aj pod názvom senná horúčka.

SYMPTÓMY

  • slzenie, svrbenie, pálenie a sčervenanie očí
  • časté kýchanie, vodnatý výtok z nosa
  • astmatické prejavy
  • mierne zvýšená teplota
  • žihľavka alebo pupenec

AKO SI POMÔCŤ

Stromy kvitnú od februára do mája, trávy od mája do augusta, byliny od júla do októbra. Usilujme sa zistiť, v akom období je senná nádcha najhoršia. Ak sa ale nepodarí vypátrať príčina, možno je skrytá niekde v našom okolí. Za vyskúšanie stojí dôkladná čistota domácnosti – vyčistenie stien, drevených obkladov, tapety, na čerstvom vzduchu vyprášiť matrace, koberce. Alergénom môže byť aj čalúnený nábytok, posteľná bielizeň, závesy, plyšové hračky a podobne. Je známe, že alergie vyvolávajú aj domáce zvieratá ( psy, mačky, morčatá, vtáky), no aj potraviny ako mlieko, vajcia, ryby, orechy či čokoláda. To všetko môže byť spúšťačom sennej nádchy. Náš imunitný systém obsahuje aj trápenie, konflikty a smútok, preto psychické faktory sú nemenej dôležité. 

STRAVOVANIE

Istá americká vedecká štúdia dokázala, že vegánska diéta (teda bez mäsa, rýb, vajec a mlieka) u 92% ľudí postihnutých alergiou viedla k odstráneniu ich ťažkostí. Ide ale o veľmi náročný spôsob stravovania, pre ktorý ak sa pacient rozhodne, mal by sa vopred poradiť s odborníkmi na výživu či so svojim lekárom. Pri alergiách sú ideálne potraviny tie, ktoré sú protizápalové a majú protialergické účinné látky ako hlávkový šalát, karotka, reďkev, cibuľa, kapusta, karfiol, brokolica, uhorky, červená repa, slivky, broskyne a všetky druhy strukovín okrem sóje.  Zemiaky konzumovať opatrne, jablká, jahody a citrusové ovocie celkom vynecháme.  

Imunitný systém nášho organizmu za normálnych okolností funguje bezchybne. Ak je preťažený alebo sa zrúti, nastáva oslávenie imunity. Senná nádcha a iné alergie sú však spôsobené pravým opakom – zvýšenou reaktivitou imunitného systému, čo spôsobuje, že vznikajú alergické reakcie, ktoré podmieňujú alergické symptómy. Ak máte podozrenie, vždy sa treba dať vyšetriť a riadiť pokynmi lekára.