Svieži dych


Práve po boľavých zuboch je zápach z úst v ambulanciách stomatológov druhý najčastejší problém. Trpí ním takmer 30% pacientov a sporadicky trápi každého z nás. Zradné ale je, že sami si to uvedomíme až neskôr, no okolie ho zachytí okamžite. Vo väčšine prípadov nepochádza zo žalúdka ako si mnohí myslia. Vzniká prevažne v ústnej dutine, kde sa nachádza nespočetné množstvo baktérii, ktorých výskyt je tam prirodzený. Pri svojej činnosti produkujú prchavé sírové zložky obsahujúce prevažne sírovodík a siričitan matylnatý – práve to sú pôvodcovia zápachu. Baktérie sa uhniezďujú prevažne v zadnej časti jazyka, ktorá sa neprečisťuje slinami tak dobre, ako ostatné časti ústnej dutiny. 

Nie vždy ale po konzumácii pokrmov máme tú možnosť si vyčistiť zuby. Ako prvá pomoc poslúži pohár vody – sucho v ústach prispieva k vzniku zápachu. Aj samotné dýchanie či rozprávanie vysúšajú ústnu dutinu.  Ďalej sú veľmi účinné bylinky – požuť lístok mäty, petržlenovej vňate, semiačka anízu alebo klinček. Zápach z úst môžu zapríčiňovať aj niektoré lieky, napríklad antihistaminiká podávajúce sa pri alergiách. Za zmienku stojí aj fajčenie, ktoré okrem toho, že ústa vysušuje, spôsobuje aj typický fajčiarsky dych, ktorý je od sviežeho veľmi vzdialený. Vo veľkej miere sú za nepríjemný dych zodpovedná aj potraviny a nápoje, ktoré sme v krátkom čase skonzumovali. Medzi dobre známe a aromaticky výrazné patrí cesnak a cibuľa, ale aj plesňové syry, niektoré koreniny, z nápojov je to káva a alkohol. Špecifickú skupinu tohto problému tvoria choroby a poranenia ústnej dutiny – napríklad zápalové procesy v ústach, hnisavé ložiská či afty. Za zmenu dychu môže počas ochorenia paradoxne nos – stačí len bežná nádcha kde hlieny začnú zatekať do krku a nepríjemný problém je na svete. Rovnako ak máme zdroj infekcie na mandliach, či už akútny alebo chronický, prejaví sa to zmenou zápachu nášho dychu.

AKÉ OCHORENIA SIGNALIZUJE ZAPÁCHAJÚCI DYCH

  • choroby horných aj dolných dýchacích ciest
  • usno-nosno-krčné infekcie
  • ochorenia tráviaceho traktu, pečene a obličiek
  • zubné ochorenia počnúc zubným kazom končiac zápalom a parodontitídou

Nepríjemnému zápachu dokážeme v čo najvyššej miere predísť správnou technikou čistenia zubov, kde nesmieme zabúdať čistiť aj náš jazyk. Povlak na konci jazyka sa dá odstrániť zadnou stranou zubnej kefky, kde sa nachádza špeciálna hlavica na to určená. Výskumy dokázali, že práve baktérie nachádzajúce sa na jazyku sú najčastejším pôvodcom  zápachu. Keď sa odstránia toto riziko znížime v podstatnej miere. Dopomôcť si môžeme aj zubnou pastou s obsahom antibakteriálnych látok – priamo zasahuje baktérie a zároveň aj zabezpečí svieži dych.