Raynaudov syndróm 


Studené ruky a ľadové nohy nie sú len nepríjemným problémom, ale môže ísť aj o varovný signál organizmu, že niečo nie je v poriadku. Poruchy prekrvenia sa môžu vyskytovať na mnohých miestach v tele. Náhle sa objavujúce poruchy prekrvenia prstov na rukách alebo na nohách sa odborne nazýva Raynaudov syndróm. Ochorenie býva sprevádzané prechodným sfarbením pokožky. V dôsledku slabého prekrvenia sa prsty na nohách a na rukách najprv sfarbia do biela, postupne zmodrajú a po opätovnom prekrvení sčervenajú. V pokročilých prípadoch sa môžu vytvárať drobné trhlinky na končekoch prstoch. Vo výnimočných prípadoch môže toto ochorenie postihnúť srdce, pľúca alebo obličky.

VYHĽADAJTE LEKÁRA AK:

  • liečebné metódy neprinášajú úľavu
  • si všimnete poškodenie kože
  • máte vred na nohe, vyrážku alebo artritídu
  • biela alebo modrastá koža pretrváva, neobnoví sa normálne sfarbenie

DIAGNOSTIKA

Vychádza zo zistenia anamnézy. Jedna z najdôležitejších informácií pre lekára je výskyt v rodine. Nasleduje podrobné vyšetrenie ciev na rukách a na nohách aby sa vylúčil uzáver cievy. Štandardným vyšetrením sú chladové testy, ale ani jeden z nich nie je celkom spoľahlivý. Histologické vyšetrenia dávajú jasný obraz ciev kože a podkožia a tiež zmien v cievnej stene. Vyššia býva aj sedimentácia erytrocytov, prítomné sú aj autoprotilátky. Významné je ultrasonografické vyšetrenie.

LIEČBA

Spočíva najmä v snahe rozšíriť krvné cievy a podporiť tak krvný obeh. Pri ešte závažnejších formách ochorenia je potrebná aj nervová chirurgia a chemická injekcia. Ľahké prípady ochorenia sa dajú odstrániť aj domácou doplnkovou liečbou vo forme dostatočného tepla, napríklad horúcim kúpeľom spoločne s cvičením, ktoré podporí krvný obeh. Môžete skúsiť držať ruky aspoň minútu nad hlavou a následne s nimi krúžiť. Pomôcť môže aj trenie rúk o seba, aspoň po dobu dvoch minút. Skvelým tipom je aj masáž, saunovanie a akupunktúra. Významná úloha sa pripisuje hlavne emocionálnej pohode a schopnosti dopriať svojmu telu odpočinok a kvalitný spánkový režim. Dobrým pomocníkom sú aj výživové doplnky, zaraďte do svojho jedálnička viac horčíka, flavonoidov, vitamínov B a E, esenciálnych mastných kyselín, multivitamínov a minerálov. Odporúča sa aj používať korenie ako je kajenská paprika, ďumbier, semienka koriandra, klinčeky a škorica. Vyskúšajte čaj, práve z tohto korenia a piť ho aspoň raz denne. Vylúčte alkohol, kofeínové nápoje a prestaňte fajčiť. Ochorenie zhoršuje aj nosenie tesného oblečenia, konzumácia zmrzliny, sladkostí a studených nápojov. Ako býva zvykom pri každom ochorení aj tu hrá stres či strach veľkú rolu. Snažte sa upokojiť a spomaliť.