Pulpitída


Teda zápal zubnej drene, je nepríjemné ochorenie, pre ktoré navštívia zubára aj tí, ktorí sa mu obvykle snažia vyhnúť. Napokon pre veľmi bolestivý stav, keď pacienti často už nie sú schopní presne určiť príčinu bolesti zuba, je nutné stomatológa vyhľadať. Ochorenie sa začína prejavovať zvýšenou citlivosťou až bolesťou na studené, postupne sa bolesti stávajú spontánnymi, bez podráždenia, analgetiká zaberajú iba na obmedzenú dobu alebo takmer vôbec. Bodavá bolesť prichádzajúca v záchvatoch, ktorá môže od dolných zubov vyžarovať do ramena, krku či ucha a od horných zubov do oka, spánkov alebo čela. Postihnutý zub reaguje aj na vonkajšie podnety (tepelné, mechanické), ktoré môžu záchvat bolesti vyvolať.

PRÍČINA VZNIKU OCHORENIA

Najčastejšie za zápalom zubnej drene stojí zubný kaz. Za normálnych okolností je zubná dreň v pokoji, prekrytá zubným tkanivom. Ak však zub postihne zubný kaz, baktérie sa dostávajú cez sklovinu do vnútra zuba, kde sa produkujú bakteriálne produkty, ktoré kazia zubné tkanivo ešte viac. Ak sa zubný kaz neošetrí, jeho hĺbka narastá, až sa baktérie dostanú do zubnej drene, pričom vznikne zápal. Zubná dreň začne reagovať na prítomnosť baktérií rozšírením ciev, aby sa zvýšil prívod imunitných buniek.Dreň vďaka zápalovej reakcii začne opúchať, no keďže vďaka obalu z tvrdých zubných tkanív nemá kam ďalej opuchnúť, priškrtia sa cievky v otvore koreňu zuba a postihnutý cíti bolesť.

Ďalšou z bežných príčin pulpitídy sú tiež chyby lekára alebo jeho zlé konanie. Najčastejšie je to dôsledkom prehriatia zuba počas jeho spracovania, náhodného otvorenia buničinovej komory s následným trvalým naplnením, ako aj nesprávneho otáčania zuba pod korunou pri nedodržaní postupu a bez zákroku, čo často núti lekára znovu opakovať celú prácu.

RÝCHLA POMOC DOMA

Samozrejme, najrýchlejšie nás od bolesti oslobodí stomatologický zákrok, no ak nemáte možnosť sa okamžite dostaviť k svojmu lekárovi či na zubnú pohotovosť, môžete vyskúšať nasledovné tipy. Úľava od bolesti nebude však taká efektívna, ako keby ste navštívili odborníka.

·  ANALGETIKÁ

Neprekračujte však dávku a ani odporúčané intervaly podávania lieku. Nemiešajte ho s inými liekmi od bolesti, aby ste sa nepredávkovali. Lieky od bolesti len tlmia bolesť, neriešia príčinu. Nikdy si liek nedávajte priamo na ďasno, nie sú na to určené. Taktiež na ďasná neaplikujte alkohol.

·  STUDENÝ OBKLAD 

Vezmite z mrazničky, čo máte k dispozícii, zabaľte to do látkovej utierky (aby ste si nespôsobili na líci omrzliny) a priložte si obklad na líce. Chlad môže uľaviť od bolesti. Ak však cítite, že chladný obklad situáciu zhoršuje, nerobte ho.

· SLANÁ VODA 

Má dezinfekčný efekt a pokiaľ je v zube diera, môže pomôcť.

Vždy je nutné vyhľadať ošetrenie u zubného lekára a vykonať tzv. endododontické ošetrenie zuba, to je odstránenie zapálenej zubnej drene príčinného zuba v lokálnej anestézii, mechanické opracovanie a dezinfekcia koreňových kanálikov a ich zaplnenie. Nakoľko pulpa zuba má v dospelosti veľmi obmedzenú regeneračnú schopnosť, a preto je v takejto situácii už nenávratne poškodená. Komplikáciou neošetrenej pulpitídy je odumretie drene a šírenie bakteriálnej infekcie cez koreňové kanáliky.