Psoriáza


Táto veľmi rozšírená kožná choroba (až 2% populácie) sa väčšinou objavuje v akomkoľvek veku najčastejšie však v puberte a medzi štyridsiatym a päťdesiatym rokom života. Prejavuje sa zhrubnutím kože so striebristo lesklými šupinkami. Keď sa šupinky zoškrabnú, objaví sa vínovo červené ložisko a vytvorí sa množstvo drobných, bodových krvácaní. Ide o tzv. Auspitzov fenomén. Lupienka môže síce napadnúť celé telo, zvyčajne sa však objavuje vo forme ostro ohraničených plôch – najmä na lakťoch, kolenách, vlasatej časti hlavy, pupku a v oblasti krížovej kosti.

Príčiny

Podstatou je chronický neinfekčný zápal kože ktorý súvisí s poruchou imunitného systému. Vlastné príčiny choroby nie sú známe. Vieme ale, že je to dedičné ochorenie, a že jednotlivé výsevy sú často vyvolané vonkajšími podnetmi. K nim patrí napríklad poranenie kože, infekcie (hlavne dýchacích ciest), niektoré lieky, zmeny klímy, životospráva a samozrejme stres. Kožné bunky na postihnutých miestach dorastajú rýchlejšie, než sa môžu spotrebovať – tým teda dochádza k zhrubnutiu a šupinateniu kože.

Príznaky

  • ohraničené zmeny na koži, často sa spájajúce do väčších plôch
  • terčovité, vyvýšené tmavočervené ložiská
  • neskôr vrstvovité striebristé šupinky
  • pri škriabaní „krvavé kropaje“
  • prípadné postihnutie nechtov
  • opuchy kĺbov

Zásadne treba každú znepokojujúci zmenu na pokožke konzultovať s lekárom – pretože môže ísť aj o príznaky najrozličnejších ochorení. Lekár väčšinou ale lupienku diagnostikuje jednoznačne. V prípade pochybností odoberie malú časť kože a podrobí ju laboratórnemu vyšetreniu. Psoriáza sa lieči ambulantne. V prípade ťažkého postihnutia sa osvedčil pobyt najskôr v nemocnici a neskôr v kúpeľoch, kde sa pod dohľadom lekárskej starostlivosti môžu s očakávaným úspechom aplikovať aj prostriedky, ktoré sa na domácu liečbu nehodia.

Lupienka nie je nákazlivá – je to vrodené ochorenie. U žien často súvisí s hormonálnymi zmenami, ako je puberta, tehotenstvo  a klimaktérium. V priebehu roka ťažkosti ustúpia opäť na nejaký čas, aby sa neskôr v nárazoch zasa objavili. Toto ochorenie náš život priamo neohrozuje, ale dosť ho znepríjemňuje. Časté sú pridružené zápaly kĺbov či autoimunitné ochorenia. K ťažkej psoriáze sa pridružujú aj choroby ako cukrovka, vysoký tlak a poruchy metabolizmov. Vysoká časť pacientov trpí nie len telesne, ale aj duševne – depresiami. Úplné vyhojenie dodnes nie je možné. Možno však dosiahnuť zmiernenie ťažkostí. Na kožu sa nanášajú jednak masti s kortizónom, dechtom a jednak premasťujúce a zmäkčujúce prípravky. Ďalej pomáha liečba UV svetlom, minerálne kúpele a hlavne pobyt pri mori, kde blahodárne pôsobí prímorská klíma spolu s morskou vodou. Ťažké prípady sa liečia celkovo podávaním cytostatík alebo nových biologických liekov. Prepuknutiu choroby nie je možné zabrániť. Ak už lupienku máte, nesnažte sa šupiny olupovať, to len provokuje väčšiu intenzitu zápalu.