Zápaly prostaty


K zápalu prednostnej žľazy (prostaty) dochádza po jej napadnutí baktériami, ktoré ku nej prenikli močovou rúrou. Prevažujú však neinfekčné zápaly prostaty s nejasnou príčinou. V súčasnosti sa zvyšujú aj v súvislosti s dlhodobým nervovým vypätím a stresom. Prostatitída často postihuje mužov v mladom a strednom veku. Niekedy máva také mierne príznaky, že ani nelieči a potom prechádza do chronickej podoby.

Ochorenie môžu vyvolať rôzne baktérie, medzi nimi aj pôvodca kvapavky. Baktérie sa do prednostnej žľazy väčšinou dostávajú močovými cestami, niekedy však infekcia vznikne aj krvnou alebo lymfatickou cestou. Príčina zápalu však môže tkvieť i v mechanickom uzávere vývodu prostaty. Impulzom na prepuknutie choroby sa môže stať aj úraz alebo prechladnutie tejto oblasti. Riziko vzniku ochorenia zvyšuje dlhodobo zavedená cievka u pacientov ležiacich v nemocnici. Neinfekčné zápaly súvisia s duševným rozpoložením muža. Medzi prvotné príznaky patria bolesti pri močení, ako aj bolestivý tlak v močovom mechúri, ďalej tupé bolesti v rozkroku, výtok, horúčka a pocit celkovej slabosti a ochorenia.

Liečba

Akútny bakteriálny zápal prostaty sa väčšinou lieči antibiotikami. Tie, bohužiaľ, pri chronických zápaloch mávajú len čiastočný efekt. Na mieste sú aj lieky utlmujúce zápal a bolesť. Pri akútnom zápale ťažkosti ustúpia až pri pokoji na lôžku. Je potrebné piť dostatok tekutín, účinné sú najmä čaje. Pomáhajú aj brusnice (sušené ako aj vo forme štiav). Vždy pri podozrení na prostatitídu, to znamená keď pri pohlavnom styku alebo pri stolici pociťujete bolesti v slabinách alebo podbrušku, treba navštíviť lekára. Prostatitída spôsobuje častejšie nutkanie na močenie, ktoré môže byť veľmi nepríjemné a bolestivé, ako aj horúčku a zimnicu. Keď lekárovi oboznámite svoje ťažkosti, ten vyšetrí prostatu pohmatom. Vyšetrenie sa vykonáva v ľahu na lôžku, lekár zavedie pacientovi prst do konečníka, cez stenu ktorého prostatu prehmatá. Okrem toho vezme vzorku krvi a moču, aby v nich zistil prítomnosť baktérii a zápalu. Na základe výsledkov určí najvodnejšiu liečbu. V prípade zástavy močenia alebo rozsiahlej nákazy s otravou krvi pri akútom zápale je nutný pobyt v nemocnici. Zadržaný moc sa odvádza trubičkou von z tela cez brušnú stenu, kým nedochádza k uvoľneniu priechodu močovou trubicou. Pri dlhodobej liečbe antibiotikami sa podávanie liekov môže kombinovať aj s masážou. Pri tejto masáži lekár vytláča zo zdurenej prostaty sekrét, čím dochádza k rýchlejšiemu prekrveniu a týmto spôsobom sa urýchli proces hojenia.

Čas liečenia je rôzny, v podstate sa odvíja od včasnosti nasadenia liečby. Návštevu lekára preto netreba odkladať. Nie je výnimkou, že ľahké bolesti môžu pretrvať a nie je vylúčený ani návrat choroby.