Počúvajte svoju pokožku


Každým fliačikom, vyrážkou či šupinkou sa nás koža snaží upozorniť a dať nám najavo nejaký nedostatok, pričom prejavy bývajú rôzne:

POPRASKANÉ KÚTIKY ÚST

Býva častou príčinou nedostatku minerálnych prvkov, hlavne železa a zinku, no aj vitamínu skupiny B12. Tu sa odporúča krvný rozbor, ktorý presne ukáže, ktorá látka či vitamín je v tele v nedostatočnom množstve. Lekár rozhodne či absenciu doplníme formu stravy, alebo odporučí adekvátne výživové doplnky. Pre organizmus je určite zhovievavejším riešením prírodná cesta. Do pokožky  aj všetkých orgánov sa vďaka prirodzenému zdroju dostane oveľa viac živín, ktoré sa navyše v organizme udržia dlhšie.

VYPRAHNUTIE

Pri suchej pokožke je potrebné najskôr ju zbaviť odumretých častí kože. Teda nanesieme peeling a následne takto očistenú pokožku premastíme. Pre domáci šetrný peeling si zmiešame biely jogurt s lyžičkou medu a hrsťou nasekaných mandlí. Dobre premasírujeme, môžeme nechať aj krátko pôsobiť. Po opláchnutí vlažnou vodou nanesiem hydratačný krém, najlepšie s obsahom aloe vera či nechtíka lekárskeho.

NEČISTOTY

Nevhodné stravovacie návyky – príliš veľa mäsa, mastná strava, polotovary a vysoká konzumácia cukru, to všetko je vyčerpávajúce pre našu tráviacu sústavu. Vysoký príjem sacharidov a soli ničí v črevách baktérie, ktoré podnecujú imunitný systém. Ako prvotný prejav zaťaženého tráviaceho traktu môžu byť práve neestetické vyrážky a fľaky na tvári.

BLEDOSŤ

Pri dlhotrvajúcej bledosti pokožky môže byť príčina ukrytá v zníženej schopnosti prietoku krvi, prípadne môže byť krv málo okysličená. Spúšťačom môže byť celková slabosť, nevoľnosť, podráždenosť, chlad až porucha srdcového rytmu. Tu je na mieste včasné vyhľadanie lekárskej pomoci.

PEČEŇOVÉ ŠKVRNY

V prípade, že sa nám na pokožke zjavia škvrny, ktoré sa následne zväčšujú, majú nepravidelný tvar a sú tmavšieho zafarbenia, mali by sme jednoznačne navštíviť lekára, nakoľko to môže byť signál pre poruchy pečene.

VRÁSKY

Hlavne v oblasti koreňa nosa, môžu byť rovnako znakom preťaženej pečene. V strave, ktorú konzumujeme sa pravdepodobne nachádza vysoký obsah živočíšnych bielkovín a tukov. Na mieste je odľahčenie až očista organizmu od ťažkých a mastných jedál a potravín či alkoholu.

Pre svieži a zdravý vzhľad našej pokožky treba aj niečo obetovať. Každé ráno ju treba očistiť vlažnou vodou. Takto pleť zbavíme povrchových nečistôt, naopak, nenarušíme ochranný filter pokožky. Krémy by sa mali nanášať jemne, nie v hrubej vrstve. Parafíny a minerálne oleje môžu vyvolať alergické reakcie. Pre každý tip pleti existuje určité špecifikum, no v zásade nič nepokazíme s prípravkami s obsahom aloe vera, ktorý je vo všeobecnosti vhodný pre pleť každého druhu.