Patizón


Medzi najčastejšie pestované zeleniny v záhrade patria bezpochyby cukety a tekvice hokkaido, nakoľko ide o druhy, ktoré si nevyžadujú žiadnu špeciálnu pozornosť. Ale čo tak objaviť opätovne kúzlo patizónov, na ktoré sa akosi pozabudlo, hoci donedávna rástli v každej záhradke. V lete sa konzumovali mladé plody, zrelé vydržali počas celej zimy, takmer až do jari. Od cukety sa líšia hlavne svojim diskovitým tvarom a suchšou a pevnejšou dužinou. No rovnako ako cuketa majú nízky obsah sacharidov, obsah minerálov a vitamínov je zastúpený v rovnakom množstve u oboch zelenín. Patizóny nie sú len bielej farby, poznáme aj žlté, oranžové, zelené či pruhované odrody.

PESTOVANIE

Je veľmi jednoduché, nakoľko sú nenáročné a darí sa im v akejkoľvek časti záhrady, kde je veľa slnka. Rovnako ako ostatné druhy tekvice, aj patizóny potrebujú dobrú zásobu živín v pôde. Do hriadky, kde ich na jar plánujete zasadiť, na jeseň dobre prihnojte maštaľným hnojom či kompostom. Vysievajte priamo do pôdy v množstve 2 semená. V chladnejších oblastiach si môžete predpestovať priesady, na ktoré stačia 3-4 týždne, pretože rastú rýchlo. Patizóny z ochorení najviac ohrozuje múčnatka, ktorá na listoch vytvára biele povlaky. Najčastejšie sa objaví v druhej fáze vegetácie. Aj tu platí, že dôležitá je prevencia, teda vyberáme odolnejšie odrody. Väčší problém dokážu narobiť virózy prenášané voškami. Napadnuté listy a plody sú potom silno deformované. Takéto ochorenie sa nedá vyliečiť, rastlinu treba, žiaľ, zlikvidovať, aby sa ochorenie ďalej nešírilo.

ZÁSOBY

Aj tu rovnako ako pri cukete, má patizón v génoch opakovanú rodivosť. Keď budete mladé patizóny pravidelne zberať, budú dorastať stále ďalšie. Ku koncu leta, ale nechajte pár plodov poriadne dozrieť, pretože sa dajú dobre skladovať. Zber vykonávajte na jeseň, pred udretím prvých mrazov. Skontrolujte či nemajú poškodenú stopku a tvrdú šupku. Tie, ktoré majú nejakú tú drobnú chybičku, skonzumujte medzi prvými. Skladujte ich v suchu, pri teplote minimálne 12˚C. Chladné pivničné miesta, kde je teplota niečo málo nad bodom mrazu sa neodporúča.

VYUŽITIE

Mladý patizón sa dá najemno nakrájať do šalátu, pridať do zeleninových polievok či orestovať a byť súčasťou omelety a rôznych nátierok. Lahodný je aj upečený v rúre, plnený napríklad paradajkami a cesnakom, následne zapečený so syrom a dochutený čerstvými bylinkami. Overený recept z čias dávnejších je vysmažený v trojobale. Ľahšie stráviteľný variant je ugrilovať ho na panvici s cibuľkou. Diétne tepelne spracované patizóny podporujú trávenie, znižujú hladinu tukov v krvi a majú pozitívne účinky pre naše srdce a cievy. Osvedčili sa aj pri neduhoch s pankreasom, navyše mierne močopudné účinky sú vhodné aj pri ochoreniach obličiek a kĺbov.