Opar


Vírus varicely nezmizne nikdy. Zostáva ukrytý v našich nervových bunkách odvtedy, ako sme prvýkrát ochoreli na toto jedno z najčastejších ochorení. Keď sa vírus Herpes zoster objaví v dospelosti, označuje sa termínom opar. Toto slovo je odvodené od vzhľadu symptómov, ktorými sa ochorenie prejavuje – pľuzgieriky totiž pripomínajú následky oparenia horúcou vodou. Nikto doposiaľ nevie prečo vírus, niekedy aj po dlhej dobe, zasa zaútočí. Väčšina lekárov sa zhoduje v príčine oslabeného imunitného systému. Opary sa častejšie vyskytujú u ľudí starších ako päťdesiat rokov, ktorých imunita je značne oslabená. Často sa začína prejavovať štípaním a bolesťami. Následne sa objaví červená vyrážka a následne pľuzgier. Pľuzgiere môžu pretrvávať v rozpätí päť dní až mesiac – potom sa vytvorí chrasta, ktorá po čase odpadne. Typickým znakom oparu je skutočnosť, že sa objaví vždy len na jednej strane tela. – často sa vytvorí na drieku, sedacích svaloch a na tvári.

Tie prvé problémy prichádzajú po zmiznutí pľuzgierov. Táto postherpetická neuralgia, čo je pojem, ktorým tento problém označuje medicína, spôsobuje prudké, nárazové a pichajúce bolesti, ktorými postihnutý trpí a niekoľko mesiacov po zmiznutí pľuzgierov. O čo starší je postihnutý, o to častejšie ho môžu takéto bolesti postihnúť. No našťastie, takýmito bolesťami trpí len 10% osôb. Keď si ho necháme hneď ošetriť, je pravdepodobnosť vzniku bolestí podstatne menšia.

Ak si myslíte, že sa u vás prejavil, potrebujete lekársku pomoc. V prípade, že máte viac rokov, iné choroby alebo opar na tvári v blízkosti očí, ktorý môže spôsobiť aj zrakové problémy, na nohách, rukách alebo na pohlavných orgánoch, je nutné ihneď vyhľadať lekára.

Aj keď experti odporúčajú lekárske vyšetrenie, existuje niekoľko spôsobov na zmiernenie bolestí a svrbenia v počiatočných štádiách, keď sa objaví pľuzgier.

  • Studené obklady- Zmierňujú bolesť na horúcej a pľuzgiermi posiatej pokožke. Na pľuzgiere si priložte studenú utierku, alebo si postihnuté miesto do nej zabaľte a nalejte na ňu ľadovú vodu. Polievajte postihnuté miesto asi dvadsať minút a potom mu rovnako dlhý čas doprajte prestávku. Zasa procedúru zopakujte. Prípadne vyskúšajte studené mliečne obklady.
  • Zostaňte v posteli – Ak si odpočiniete, doprajete svojmu telu čas na zregenerovanie a následne náš organizmus lepšie bojuje s chorobou.
  • Použite protizápalový liek – Okrem toho, že pomáhajú pri zápaloch, sú aj účinné proti bolestiam.
  • Natrite sa – Po návšteve lekára vám predpíše anestetickú masť na mieste použitie, ktorou si postihnuté miesto natriete. S masťami však opatrne, pretože niektoré z nich môžu vyvolať aj alergické reakcie.
  • Neprepichujte pľuzgiere – Niektorí pacienti sa o to naozaj pokúšajú, ale celý problém to iba zhorší.
  • Nerozširujte ich – Aj keď vám samotným to úľavu neprinesie. Vyhýbajte sa ľuďom, ktorých by ste mohli nakaziť – najmä tým s oslabeným imunitným systémom, pacientom po transplantácii a deťom, ktoré opar ešte nemali.
  • Skúste si odpočinúť – Vyskúšajte autohypnózu či meditáciu, alebo robte niečo čím sa upokojíte. V každom prípade to pomôže lepšie zvládnuť bolesti.

Po zahojení pľuzgierov môžu bolesti naďalej pretrvávať. Podľa správ od pacientov sú ozaj bolestivé. Doposiaľ nebola objavená technika, metóda ani liek, ktorá by bolesti oparu minimalizovala.