Nachladnutie


Bolesti hlavy, upchatý nos, kašeľ, horúčka, páliace oči, bolesti hrdla a svalov –  to sú všetko dobre známe príznaky označované ako infekcie horných dýchacích ciest zapríčinených množstvom rôznych vírusov. V priebehu nachladnutia do vrstiev slizníc v nose a v hrdle prenikajú vírusy, ktoré sa zachytia na bunkách tak, že vírus prederaví bunkovú membránu. Za krátko nadobudne vírus prevahu a núti bunku produkovať tisíce vírusových čiastočiek. Prirodzenou reakciou tela je jeho obrana. Nos a hrdlo uvoľňujú chemikálie, ktoré zalarmujú imunitný systém. Teplota tela rastie, pričom sa akceleruje imunitná reakcia tela a uvoľňuje sa histamín, pričom pri pokuse zachytiť čiastočky vírusu a odstrániť ich z tela von vyniká hlien a následne nádcha. Symptómy, ktoré sú známe ako nachladnutie predstavujú vlastne prirodzenú imunitnú reakciu organizmu.

Ako urýchliť liečbu

  • Veľa tekutín

Pretože udržiavajú sliznice vlhké. Okrem toho nachladnutie dehydruje naše telo, a tak treba dodržiavať zásady pitného režimu najmä počas liečenia, teda piť často menšie množstvá vody a čajov – 250ml v intervaloch najmenej každé dve hodiny.

  • Slepačí vývar

Ide o jednu z najlepších foriem tekutín, ktorú môžeme užiť pri nachladnutí a zároveň do tela dostať veľké množstvo vitamínov. Navyše sa tento typ polievky označuje  ako skvelý prostriedok na odstránenie hlienu.

  • Pokoj

Lekári sa zhodujú, že už počas prechladnutia je nutné si vziať pár dní voľna, a to nie len pre naše zdravie, ale i z preventívnych dôvodov. Je potrebné ležať v posteli, kým sa cítime relatívne zle, odložiť všetky povinnosti a domáce práce.

  • Teplo

Je dôležité udržiavať naše telo v teple, a to najmä vtedy, ak máme horúčku. Zásadné je vetranie, nesmie byť však dlhé, radšej vetrať miestnosť kratšie a v častejších intervaloch. Počas vetrania radšej v izbe nezostávajte, aby sa prechladnutie nezhoršilo.

  • Vyplachovanie slanou vodou

Zápal a opuch v nose, ku ktorému dochádza pri nachladnutí je zapríčinení molekulami. Vyplachovanie nosa prináša zníženie produkcie molekúl, zmieruje opuch a redukuje tvorbu hlienu v nose. Každú nosnú dierku vyplachujeme tri až štyrikrát soľným roztokom ( čajová lyžička soli na liter vody). Výplach opakujeme päť až šesťkrát denne. Rovnako priaznivé účinky prináša aj kloktanie. Teplá slaná voda výrazne upokojuje zapálené tkanivo a uvoľňuje hlien.

  • Naparovanie

Para je skvelý prostriedok na uvoľnenie hlienu. Do hrnca s vodou môžeme pridať rumanček, mätu, rozmarín, tymian či rôzne esenciálne oleje. Naparovanie vyskúšajte v miestnosti kde spíte, pretože vzduch sa zvlhčí, prenikne vôňa bylín a olejov a spánok tak bude o to kvalitnejší.

  • Neliečiť sa alkoholom

Hoci táto alternatíva je veľmi obľúbená, no ak sa necítime práve najlepšie a nos je upchatý, spôsobuje tento „liek“ opuch slizníc.

  • Hlavne pozitívne

Dobrá nálada robí aj počas nachladnutia s naším organizmom divy. Aj sebadôvera a priebojnosť pomáhajú zvýšiť obrátky imunitného systému, alebo prípadne nás chránia pred kolapsom počas boja s prechladnutím.

Keď sa ohlási sezóna nachladnutí, čakárne lekárov sa zaplnia ľuďmi, ktorí očakávajú liek. Avšak moderná medicína nepozná nič, čo by bolo účinné na boj s vírusmi. Je dobre známe, že antibiotiká sú proti týmto vírusom neúčinné. Viac než pravdepodobné je, že minimálne raz ročne sa staneme obeťou vírusu nachladnutia. Dôležité ale je neprenášať ho na ďalšie osoby. Ľudia sa môžu nakaziť pri priamom vdýchnutí vírusových čiastočiek.. Vírusy môžu prežívať aj na neživých predmetoch ako sú mobilné telefóny, vreckovky, kľučky, no nie je presne známe, ako dlho dokážu prežiť.  Preto sa v sezóne vírusových ochorení vyhýbajte preplneným miestnostiam, držte svoje telo v teple, častejšie si umývajte ruky a zvýšte príjem vitamínov.