Popraskané pery


Nezáleží na tom, že vonku vládne zima, alebo páli teplé letné slnko, či fúka silný vietor. Takmer každé počasie má na jemnú, prekrvenú pokožku pier neblahý vplyv, keďže je sedemkrát tenšia ako pokožka na tvári. Pre ich citlivosť im prekáža každý menší výkyv nie len počasia, ale aj vitamínov, či dokonca stres. Ochrana pier je veľmi dôležitá nie len z estetickej stánky a z dobrého pocitu, ale aj kvôli nášmu zdraviu. Herpes na perách, bakteriálne infekcie a iné problémy môžu napadnúť takto poškodené pery. Aby boli naše pery jemné a dostatočne svieže je potrebné dodržiavať nasledujúce zásady:

• Neoblizovať!

Vystavovanie pier vode zapríčiňuje  stieranie ich prirodzenej vlhkosti a následne vysychajú. Prvotný dojem oliznutia síce navodí pocit úľavy, no výsledný efekt problém iba zhoršuje. Hryzenie a žuvanie našich pier má rovnaký účinok, preto ak si uvedomujete tento svoj zlozvyk, rýchlo sa ho zbavte.

• Balzamy

Na trhu je mnoho možností, stačí si nájsť takú, ktorá nám najviac vyhovuje a požívať ju čo najčastejšie. Väčšina týchto produktov obsahuje vosky alebo tuky a účinkujú tým, že v perách uzatvárajú prirodzenú vlhkosť prostredníctvom ochrannej bariéry. V prípade, že sa vo vašej lekárničke nenachádza balzam, dobrým riešením je aj obyčajný hydratačný krém nanesený v hrubšej vrstve. Pri turistike, alebo letnej dovolenke, ako aj v horúcich letných dňoch používajte balzamy na pery s vyšším ochranným faktorom.

• Strániť sa slnečných lúčov

Ultrafialové slnečné žiarenie poškodzuje a vysušuje. Pery sú v skutočnosti jedným z najčastejšie rakovinou pokožky postihovaných miest, pretože neobsahujú žiaden melanín, teda pigment alebo farbivo, ktoré by ich chránilo pred slnečným žiarením. Niektoré druhy rakoviny kože sú oveľa agresívnejšie a rýchlejšie sa šíriace, keď vznikajú na perách.

• Kontrolovať zubné pasty

Výsledkom alergie na zubnú pastu či ústnu vodu môžu byť drsné a červené pery. Veľa druhov zubnej pasty obsahuje látku laurylsulfát sodný, ktorá môže dráždiť a vysušovať. Preto ak máte takéto podozrenie, skúste pár dní absolvovať s inou značkou. Po umytí si ústnu dutinu poriadne vypláchnite, pery umyte a jemne osušte.

• Pitný režim

Ak počas dňa nepijeme dostatok vody, aj toto môže byť príčinou vzniku popraskaných pier. Snažme sa dodržiavať pitný režim nie len pre jemné pery, ale najmä pre pevné zdravie ako také.

• Pozor na jedlo

Pretože niektoré typy jedál pôsobia veľmi dráždivo – najmä horčica, čierne korenie, kyselina nachádzajúca sa v citrusových plodoch, zložky nachádzajúce sa v sladkostiach a bezmála alkoholické nápoje. V procese hojenia pier sa treba takýmto potravinám a jedlám vyhýbať.

Popraskané pery väčšinou nie sú príznakom závažných chorobných stavov. Napriek tomu by sa ich nález v niektorých prípadoch nemal podceňovať, pretože môžu vypovedať o zavodnení (hydratácií) organizmu. Rovnako, ako naše zuby a jazyk, aj pery treba mechanicky z času na čas umyť. Postačí na to veľmi jemná kefka na zuby, ktorou opatrne šúchame po perách. Tým odstránime odumreté čiastočky kože a podporíme prekrvenie pier pre ich lepšiu regeneráciu. Pri tom môžeme na kefku dať aj kvapku medu a pery ním tak rovno jemne potierať.