Kolagén


Táto bielkovina mladosti je najdôležitejšia stavebná bielkovina v našom tele, ktorá tvorí až 70 % tkaniva pokožky. Jeho účinky sú naozaj široké. Pôsobí nielen na krásu vlasov a nechtov, ale prispieva tiež k spevňovaniu pokožky, dobrému stavu kĺbov a chrupaviek. Kolagén má však nielen mimoriadne omladzujúce účinky, ale výrazne pozitívne vplýva na celkové zdravie. Okrem toho uľavuje pri nervových bolestiach, urýchľuje hojenie rán po rôznych poraneniach, ale aj chirurgických zákrokoch či pôrode. Lieči tiež kŕčové žily. Už po 25. roku života sa jeho obsah v pokožke každoročne znižuje o približne 1,5 %. Vekovej kategórie nad 40 rokov je úbytok kolagénu na tele pravdepodobne výrazne viditeľný. Vtedy sa už totiž v našom tele nevytvára takmer vôbec. 

Spôsoby zvýšenia množstva kolagénu v potravinách

  • Vitamíny: Kľúčový vitamín na zvýšenie produkcie kolagénu je vitamín C (jahody, pomaranče, brokolica, karfiol, paradajka a kapusta). Tieto potraviny treba jesť najlepšie surové nakoľko tepelná úprava vitamín C znižuje. Ďalšie dôležité sú vitamín B a E. Hodnoty všetkých troch vitamínov rastúcim vekom v tele klesajú. Vitamíny sú jednou zo základných zložiek, ktoré telo potrebuje na syntézu kolagénu, ďalej sú silnými antioxidantmi, ktoré dokážu omladiť starnúcu či slnkom poškodenú pokožku.
  • Fytoestrogény: Vekom prirodzená produkcia estrogénu klesá a ten je úzko spätý s kolagénom. Mnohé rastlinné potraviny obsahujú fytoestrogény, ktoré nahrádzajú účinky estrogénu, čo pomáha spomaliť prirodzenú stratu kolagénu (sójové bôby a výhonky z nich, otruby, hrach, fazuľa, ľanové semienka, kel a lucerna).
  • Želatína a morský kolagén: Želatína je bielkovinový produkt, ktorý je súčasť želé. Tvorí sa tiež na povrchu uvareného mäsa po vychladnutí. Jej pridaním do jedálneho lístka pomôžeme telu obnoviť kolagén v tele. Skvelou voľbou je tiež morský kolagén – morský-BIO-aktívny kolagén, ktorý je najviac podobný tomu ľudskému.
  • Katechín: Zelený a biely čaj sa odporúčajú ako nápoje spomaľujúce starnutie vďaka zlúčeninám obsiahnutých v nich. Biely čaj je vynikajúci pre zabránenie rozkladu kolagénu. Obsah katechínu v zelenom čaji je vysoký – je silným antioxidantom. Dokáže neutralizovať voľné radikály, ktoré poškodzujú pokožku a zapríčiňujú starnutie.
  • Luteín: Ďalší silný antioxidant v boji s voľnými radikálmi, ktoré majú tendenciu viesť k zníženiu kolagénu. Vhodným zdrojom je zelená listová zelenina – špenát, kel.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Sú známe pre svoju schopnosť udržať pokožku pevnú a pružnú. Najlepším zdrojom sú ryby (makrela, treska, losos, tuniak) a ľanový olej ( 1 polievková lyžica denne).
  • L-arginín: Aminokyselina dôležitá pri tvorbe bielkovín a pri podpore produkcie kolagénu v koži. Pomáha pri hojení rán a iných poškodeniach kože. Ideálne zdroje sú šošovica, morské plody, sezamové semená a špenát.
  • Ženšen: Jeho protizápalové a antioxidačné účinky zvyšujú množstvo kolagénu a navyše má proti starnúci efekt.

Kolagén je vhodný pre všetkých – mužov aj ženy, no najviac z jeho benefitov určite čerpajú ľudia so zvýšenou záťažou kĺbov a seniori, ktorí trpia rôznymi ochoreniami a poruchami pohybového aparátu. Veľkou výhodou tohto kolagénu je minimum kontraindikácií a nežiaducich účinkov, jediným problémom je kombinácia jeho užívania s liekmi obsahujúcimi kalcifikáty.