Ako opätovne získať chuť do jedla


Zdravá chuť do jedla patrí medzi základné a príjemné stránky života, navyše je známkou dobre fungujúceho organizmu. Ak teda niekto, kto za bežných okolností sa stravoval normálne stráca apetít je to varovný signál tela, že niečo nie je v poriadku a pred týmto problémom netreba zatvárať oči. Občas nás chuť do jedla vie aj oklamať – môže to spôsobiť nesprávny jedálny lístok, choroba, hormóny a rôzne citové stavy. Telo potom prijíma chybné signály čoho výsledkom je strata, alebo naopak, znásobenie chuti do jedla. Kratšie obdobie zníženého záujmu o jedlo nás nemusí znepokojovať, ale ak príznaky pretrvávajú dlhšie ako týždeň je dobré vyhľadať lekára. 

Čo znižuje chuť do jedla

V prvej rade to je choroba – či už bežné prechladnutie alebo podráždený žalúdok pre nás môže znamenať pokojne aj 2 dni bez stravy. Vážnejšie poruchy, napríklad syndróm dráždivého čreva, vredy, nútenie na vracanie alebo iné žalúdočné ťažkosti sú veľmi bolestivé a nepríjemné a sú úzko späté s našim apetítom. V takejto situácii si pomôžeme ľahkou a pravidelnou stravou s vysokým obsahom živín. Vyvarovať sa treba ťažkým jedlám a priemyselne spracovaným pokrmom, ktoré zaťažujú trávenie. Vítanú úľavu prinášajú bylinné čaje alebo odvary z korenín – mäta prieporná, fenikel, harmanček, zázvor a škorica. Biely jogurt bohatý na živé kultúry  pomôže obnoviť mikroflóru. 

Na náš znížený apetít vo vysokej miere vplýva stres, úzkosť, depresia a iné citové problémy, čo vyúsťuje do nechutenstva a nesprávnych stravovacích návykov. Presne v takýchto chvíľach organizmus potrebuje chutné a výživné pokrmy, ktoré napomáhajú zložité situácie zvládať. 

Povzbudzujúce látky ako kofeín, nikotín a alkohol rovnako chuť do jedla potláčajú, pretože otupujú vnímanie chuti a vône potravín. Organizmus sa domnieva, že je nasýtený, a to môže zdravý záujem o jedlo oslabiť. Takisto lieky, ktoré predpíše lekár vyvolávajú stratu chuti do jedla, najmä ak majú vedľajšie účinky –  napríklad nútia na zvracanie.   

Ako si pomôcť

Vitamíny a minerály – Ak trpíte nechutenstvom dlhšie ako 2 týždne, zvýšte konzumáciu potravín s bohatým obsahom na zinok, horčík a draslík. Každý deň sa pokúste jesť potraviny s obsahom vitamínu C a B. Tieto vitamíny si organizmus nedokáže dlhšie skladovať a preto si ich hladinu treba neustále a vedome dopĺňať.

Málo a často – Skúste si denne dať 5 až 6 menších porcii, ktoré organizmus a naše zmysly neodradia tak, ako veľké porcie. Základ by mali tvoriť zložené sacharidy – chlieb, cestoviny, zemiaky a ryža. 

Raňajky – Ak je to možné, usilujte sa raňajkovať, aj keby malo ranné jedlo pozostávať len z ovocia, napríklad banánu. Aj takýto štart sa počíta do nového dňa a je predzvesťou úspechu. 

Farby na povzbudenie chuti – Oživte svoj záujem o jedlo menším množstvom vizuálne príťažlivých potravín. I obyčajný biely jogurt sa dá oživiť napríklad lyžicou brusníc.

Občas každý z nás stratí záujem o jedlo, no nech ste sa už stravovali akokoľvek, tento nezáujem nemôže trvať večne. Spočiatku sa pokúste svoj stratený apetít získať naspäť, no ak nič nepomáha a cítite sa slabý treba sa čo najskôr obrátiť na lekársku pomoc.