Karfiol


Hlúbovina pomerne náročná na pestovanie, ale vďačný zdroj biologicky účinných látok. V našich končinách veľmi obľúbený, no nekonzumuje sa veľmi často, čo je škoda, pretože zásobuje ľudský organizmus množstvom potrebných nutričných zložiek. V predajniach sú dostupné skoré druhy, sadené na jar, ako aj neskoré, sadené v lete – je teda možné ho nakúpiť z domácej produkcie od leta do neskorej zimy.

PREČO HO ZARADIŤ DO JEDÁLNEHO LÍSTKA

Obsah jeho energetických zložiek je veľmi nízky – 100 gramov predstavuje iba 105 kilojoulov. Vďaka vysokému podielu vody a biologicky aktívnych látok je jedným z najzdravších druhov zeleniny. Veľmi významný je obsah kyseliny listovej, ktorý pri metabolizme v úzkej súčinnosti s vitamínom B12 zabezpečuje rast buniek a krvotvorbu. Treba uviesť aj obsah vitamínu B5, teda niacínu, významným pre tvorbu kortizónu. Liečivé účinky na sliznice čriev sa prejavujú predovšetkým v prevencii rakoviny hrubého čreva, hlavne u mužov.

LIEČIVÉ ÚČINKY

  • pomáha pri poruchách obličiek a močového mechúra
  • podporuje redukciu hmotnosti
  • regeneruje sliznicu čriev
  • stimuluje rast a regeneráciu buniek
  • podnecuje krvotvorbu
  • zabezpečuje zásobovanie buniek živinami
  • podporuje imunitný systém
  • predchádza infekciám organizmu
  • znižuje krvný tlak
  • prevencia voči ochoreniam hrubého čreva
  • má odvodňujúce účinky

NA ZASÝTENIE AJ PRE LÍNIU

 Z tejto zeleniny pripravíme chutné jedlá v relatívne krátkom čase, ktoré dobre zasýtia (napríklad so zemiakmi či ryžou). Bežne sa v našich domácnostiach karfiol varí, dusí, zapeká či vypráža a podáva sa s rozličnými omáčkami, syrom, zeleninou, ako príloha k mäsu či ako samostatný chod. Vďaka minimálnemu obsahu sacharidov je to ideálna zelenina pre tých, ktorí pracujú na redukcii telesnej hmotnosti. Karfiolové hlávky rastú veľmi rýchlo a zelenina nasáva z pôdy živiny, aby nám do tela veľkoryso odovzdala množstvo dôležitých minerálov, stopových prvkov a vitamínov.

NÁKUP

Dôkladne ho prezrieme a ohmatáme. Najkvalitnejší je biely, respektíve celkom svetlý a pevný – práve taký má najviac vitamínov. Mäkký, sivastý a zvädnutý vzhľad nasvedčuje, že ho pridlho skladovali. Karfiol, ktorý je dostupný v predajni neskoro počas zimných mesiacov, pochádza zvyčajne z dovozu, preto nebude celkom čerstvý. 

SPRACOVNIE

Hlúb odrežeme a odstránime spodné listy. Chemicky neošetrený karfiol môže byť napadnutý húsenicami, ktoré tiež vyhľadávajú jeho výživové látky. Odstránime ich najlepšie tak, že hlávku na niekoľko minút vložíme do slanej vody s trochou octu. Ďalej zeleninu upravíme podľa vlastnej voľby – krátko povaríme či podusíme. Nie veľmi dlho, aby sa nerozvaril a nestratil cenné látky. Najčastejšie sa dochucuje soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom, veľmi obľúbený je posypaný strúhaným syrom. Vodu, v ktorej sa varil nevylievame, pretože má vysoký obsah stopových prvkov. Dochutená trochou soli a vychladená v chladničke nám počas leta poslúži ako osviežujúci nápoj a vitamínová bomba zároveň.