Agar a riasy


Rozvetvené vejáre morských rias rastú v hĺbke asi 80 metrov. Najbežnejším prípravkom je práve agar. Získava sa z červených rias, ktoré vylučujú sliz. Z neho sa extrakciou získava agarový rôsol. Japonci a Číňania už pred 2 000 rokmi poznali jeho liečivé účinky. Jeho pôvod je teda v Ázii, no pestovanie rias na tento účel sa rozšírilo aj do Španielska, Portugalska, Maroka či USA. Z rias sa najskôr vylúči voda a ďalej sa sušia vymrazovaním. 

ENERGIA MORSKEJ FLÓRY

V našich zemepisných šírkach poznajú riasy najmä milovníci japonskej kuchyne, kde sa často podávajú ako ľahká zeleninová príloha alebo bývajú súčasťou známeho suši. Vedci v rámci onkologického výskumu zistili, že riasy majú okrem kulinárskeho aj ďalší význam, pre zdravie človeka ozaj významnejší. Nachádza sa v nich vysoký obsah fukoidanu, ktorý predovšetkým pri onkologických ochoreniach prsníkov zmierňuje priebeh a má rovnako aj preventívne účinky. Šetrná sprievodná liečba vo forme pravidelnej konzumácie rias môže onkologickým pacientom veľmi pomôcť. Vďaka bežnej konzumácii sa rakovina prsníkov u Japoniek vyskytuje oveľa zriedkavejšie ako v Európe. Rôzne druhy rias majú špecifické účinky – wakama proti rakovine a anémii, kombu proti vysokému krvnému tlaku, lamináriá znižujú hladinu cholesterolu v krvi a nori zamedzuje rozmnožovaniu škodlivých baktérii.

ÚČINNÉ LÁTKY

Agar je priehľadný rôsol bez chuti a zápachu. Pučí v studenej vode, preto je vhodný na želatínovanie ovocných a zeleninových želé, lekvárov, omáčok, dezertov, pudingov, zmrzliny, tortových poliev či aspiku. Agar je pritom oveľa vhodnejší ako klasická potravinová želatína zo zvieracích kostí a koží, pretože sa tak ľahko netopí a má pevnejšiu štruktúru. Riasy majú neobyčajne vysoký obsah jódu, vápnika, železa a iných látok dôležitých pre výživu. Agar v ľudskej potrave nie je zdrojom energie, pretože sa v organizme nerozkladá.

LIEČIVÉ ÚČINKY

  • pri zápche pôsobí ako mierne preháňadlo
  • zmierňuje zápaly
  • neutralizuje črevné toxíny v tráviacej kaši
  • podporuje činnosť pečene a pľúc
  • pomáha pri hemoroidoch
  • podporuje redukciu hmotnosti
  • pôsobí preventívne voči rakovine prsníka

SPRACOVANIE

Agar v práškovej forme namočíme do tekutiny, napríklad do vody, ovocnej šťavy, vývaru či polievky. Uvedieme do varu. Kým sa prášok rozpúšťa, stále miešame. Do rozpustenej hmoty pridáme prísady podľa vlastnej chuti a fantázie a necháme vychladnúť pri izbovej teplote alebo v chladničke.

UPOZORNENIE

Agar nie je vhodný na použite s potravinami, ktoré obsahujú ovocný alebo vínny ocot, respektíve s potravinami s vysokým obsahom rastlinnej kyseliny oxálovej (kyseliny šťaveľovej), ako napríklad špenát, rebarbora, mangold, šťaveľ či čierny čaj alebo čokoláda. Ľudia trpiaci občasnými alebo chronickými hnačkami či riedkou stolicou, by mali byť pri konzumácii opatrní. Agarové preparáty z lekárne sú kombinované s ďalšími účinnými látkami, napríklad s parafínom a črevnými dráždidlami, a môžu teda spôsobiť výrazné problémy so stolicou, vyvolať rozličné kožné prejavy, alergie alebo poruchy pečene.