Jedlo ako liek


Je viac než isté, že v dospelosti a s následným príchodom stredného veku budeme musieť prehodnotiť a upraviť náš postoj k výžive. Často sa totiž stáva, že mnohí z nás berú naše zdravie ako samozrejmosť a nevenujú dostatok pozornosti a času jedlám, ktoré nám najviac prospievajú. U niektorých ľudí sa môže podlomené zdravie prejaviť s príchodom štyridsiateho roku života, čo nebýva pravidlom, avšak v tomto životnom období sa na tele začnú prejavovať vplyvy alkoholu, fajčenia a nesprávneho stravovania. V tomto veku sa stávame náchylnejší na hypertenziu, kardiovaskulárne ochorenia a na iné závažné stavy. Je teda nesmierne dôležité, aby sme sa správne stravovali a zvyšovali svoju telesnú kondíciu. Ak zaradíme do nášho jedálneho lístka určité potraviny, dokážeme tak výrazne znížiť riziko zhoršenia nášho zdravotného stavu. Nikdy nie je neskoro na to, aby sme sa podriadili zmene a začali zdravšie žiť.

Nadváha v strednom veku

Zvyšovanie hmotnosti má na ľudský organizmus skutočne fatálne následky. Obezita je chronické ochorenie, ktoré už dávno nie je problémom len kozmetickým, ale predovšetkým problémom zdravotným. Počnúc hypertenziou, diabetesom, ochoreniami kĺbov, neplodnosťou, ochoreniami žalúdka a žlčníka, dnou, dýchavičnosťou, rakovinou, až po nespavosť a depresie. Nadváha vzniká aj ako dôsledok na fakt, že so zvyšujúcim vekom klesá naša telesná aktivita. Hoci možno jeme rovnaké množstvo jedla, no naše telo ho nevyužije, tak sa táto nadbytočná energia ukladá vo forme tuku. Tajomstvo udržania sa v dobrej forme v strednom veku záleží najmä od toho koľko času a akú činnosť si zvolíme. Najdôležitejšie ale je, aby sme z pohybu mali radosť, a aby nešlo o príliš veľkú a dramatickú zmenu pre naše telo.

Potraviny pre naše zdravie

Zelenina patrí k najdôležitejším zdrojom živín. Obsahuje veľa vitamínov, stopových prvkov, vlákninu, minerály aj iné výživné látky a tiež veľký obsah vody. Denná odporučená dávka zeleniny je 5 porcii, to znamená dať si zeleninu ku každému jedlu.

Ovocie obsahuje všetky potrebné živiny pre dokonalé zdravie a pre správne fungovanie organizmu – vitamíny, minerály a aj stopové prvky, ktoré naše telo potrebuje. Ovocie je teda prirodzenou a dôležitou súčasťou našej každodennej stravy. Pokiaľ ho nekonzumujeme, tak nemáme vyváženú stravu a dôsledky nevyváženej stravy sa čoskoro prejavia.

Strukoviny pre svoj vysoký obsah bielkovín sa môžu rovnať množstvu bielkovinám obsiahnutých v mäse. Okrem toho obsahujú sacharidy, tuk, vlákninu, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a mnoho stopových prvkov.  Sú dôležité pre správne fungovanie trávenia.

Celozrnné výrobky sú energeticky výdatnejšie ako tie z bielej múky, majú nižší glykemický index, takže nespôsobia také kolísanie hladiny cukru v krvi. Energiu uvoľňujú postupne a teda nás zasýtia na podstatne dlhší čas.

Orechy sa pýšia vysokým obsahom bielkovín a vitamínu E, podporujú imunitný systém, znižujú hladinu cholesterolu, zlepšujú činnosť srdca a udržujú našu pamäť v dobrej kondícii.

Jogurt má optimálny pomer bielkovín a sacharidov. Už jedna porcia kvalitného jogurtu nám okrem vápnika dodá významné množstvo draslíka, fosforu, vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité pre krvotvorbu a dobré fungovanie nervovej sústavy.

Horká čokoláda s obsahom kakaa minimálne 70% má zdraviu prospešné účinky – upokojuje nervový systém, podporuje funkcie mozgu, podnecuje koncentráciu, znižuje cholesterol, podporuje pružnosť a pevnosť ciev a je prírodným antidepresívom.

Ryby patria medzi hlavné zložky zdravej výživy. Odporúčajú sa predovšetkým kvôli vysokému obsahu omega 3 a omega 6 mastných kyselín. Tie sú vynikajúce najmä pre náš kardiovaskulárny systém. Potom sú tu vitamín D a jód, ktoré sú podstatné pri vývine kostí. Konzumovať by sme ich mali aspoň dvakrát do týždňa.

Mäso a výživné zložky, ktoré sú v ňom obsiahnuté, sú pre zdravie človeka nevyhnutné a  je veľmi náročné pokryť ich z rastlinných zdrojov. Obsahuje kvalitné zdroje nenasýtených mastných kyselín, vitamíny a minerály. Za zdravý rast a vývoj človeka zodpovedá vitamín A, vstrebávanie vápnika a následné zdravie kostí a zubov má na starosti vitamín D, a nesmieme zabudnúť na železo a fosfor. V zásade preferujeme biele a červené mäso, na ktorom nie je príliš viditeľný tuk. Snažte sa uprednostňovať morčacie alebo králičie mäso z domáceho chovu. Hovädzie a bravčové mäso jedzte s mierou.

Imunitný systém človeka môžu ohrozovať rôzne faktory. Udržanie si priaznivého stavu našej obranyschopnosti môžeme dosiahnuť celkovou zmenou nášho životného štýlu, najmä zmenou stravovacích návykov. Myslime teda už teraz na to, že všetko dobré, čo sme nášmu telu dopriali, sa nám v starobe niekoľko násobne vráti v náš prospech.