Alergie


Koho by nepotešila stúpajúca teplota, príjemný jarný vánok a zobúdzajúca sa príroda? Bohužiaľ, v tomto ročnom období sa trápia čoraz viacerí z nás. Každý tretí človek trpí na jar alergiou. O tom, či budeme alergickí, rozhoduje okrem dedičnosti aj črevná flóra, kvalitná výživa, ba aj dĺžka dojčenia. Dôvodom prečo bývame náchylní práve počas jari je práve zvýšená koncentrácia peľov a s tým spojené nepríjemnosti. Alergia je chronická zápalová reakcia na slizniciach či na koži. Ide o neprimeranú reakciu organizmu na alergény v našom prostredí. Alergiou na pele trpí predovšetkým dýchacie ústrojenstvo. V marci a apríli sa na nej podieľajú hlavne pele kvitnúcich stromov, najčastejšie brezy, liesky a topole. Peľ sa prenáša  na tak veľké vzdialenosti, že ľudia môžu reagovať alergicky i na peľ rastlín, ktoré v ich blízkosti priamo nerastú. Peľové zrnká sa zo stromov dostanú do dýchacieho orgánu a v nosnej dutine napučia. Nos začína svrbieť, upcháva sa, stráca sa čuch, objavuje sa kýchanie a nádcha. Drobné čiastočky alergénov zasahujú oči –  tie slzia a svrbia.  Alergik je nútený dýchať ústami, a tak sa do dýchacích ciest dostávajú ďalšie alergény. Peľová alergia môže spôsobiť nádchu, alebo naopak upchatý nos vďaka opuchom slizníc, svrbenie v ústach, zápal spojiviek, ekzém aj prieduškovú astmu. Všetky uvedené príznaky môžu byť sprevádzané i spánkovými ťažkosťami a pocitom únavy.

Ako sa chrániť

  • snažiť sa vyhýbať miestam, kde je vysoká koncentrácia peľov
  • obmedziť vychádzky z domu za slnečných a veterných dní, naopak je vhodné sa prechádzať po daždi, kedy je vzduch prečistený, ako aj uprednostniť vychádzanie von ráno a večer, nie v čase obeda, kedy je výskyt peľu vysoký
  • počas vychádzky si chrániť tvár slnečnými okuliarmi, pokrývkou hlavy, ak je nevyhnutné tak aj rúškom, prípadne šatkou
  • využívať v domácnosti i na pracovisku čističky vzduchu
  • zabezpečiť okná v bytoch peľovými filtrami
  • vetrať krátko a často, najmä ráno a večer
  • pravidelná hygiena a umývanie vlasov
  • oblečenie a bielizeň nesušiť vonku
  • zaobstarať si peľový kalendár

Liečba alergických ochorení patrí do rúk imunoalergológa, ktorý zistí kožnými alebo krvnými testami tzv. príčinný alergén. Na základe výsledkov predpíše vhodné lieky (antihistaminiká), ktoré eliminujú príznaky alergie. Ďalšou možnosťou je aplikácia imunoterapie prostredníctvom alergénových vakcín.    Pacient sa alergénu musí neustále vyhýbať, upraviť domáce prostredie tak, aby v ňom bol čo najmenší výskyt alergénov.