Jarná únava


Príroda sa pomaly zobúdza zo zimného spánku, teploty stúpajú, dni sa predlžujú, vo vzduchu cítiť jar. Avšak v nás prevláda neprekonateľný pocit vyčerpanosti, výrazný úbytok fyzických síl, stávame sa malátnymi,  reagujeme podráždenejšie a naša schopnosť koncentrovať sa je na bode mrazu. S najväčšou pravdepodobnosťou trpíme sezónnym únavovým syndrómom – jarnou únavou. Tento stav výraznejšie pociťujú starší a ľudia trpiaci chronickými ochoreniami. Jarná únava je prirodzenou reakciou organizmu, ktorý je po zime vyčerpaný a oslabený. Počas zimných mesiacov na nás vplýva mnoho nepriaznivých faktorov, ako napríklad nedostatok denného svetla, znížená fyzická aktivita, prekúrené a klimatizované priestory, nedostatok oddychu a spánku, nachladnutie, chrípka, stres, preťažovanie organizmu, či nedostatok vitamínov, najmä vitamínu D. Jarná únava je predovšetkým prirodzená reakcia organizmu na často striedajúce sa oteplenia a ochladenia.

Typy na prekonanie jarnej únavy:

• zmena jedálneho lístka – vymeňte ťažké a hutné jedlá, ktoré ste konzumovali počas zimy za ľahšiu stravu ( nesmie chýbať zelenina a ovocie, vhodná je vláknina, nízkotučné mliečne výrobky, strukoviny, celozrnné pečivo)

• doplňte stratené vitamíny – najlepšie v surovom stave zvýšeným príjmom ovocia a zeleniny

• pitný režim – jedným zo spúšťačov únavy je aj dehydratácia ( odporúčané je vypiť aspoň 2l tekutín denne, pričom piť priebežne počas celého dňa a v menších dávkach)

• fyzická aktivita – aj polhodina na čerstvom vzduchu urobí s našim organizmom zázraky. Tí aktívnejší môžu zvoliť náročnejšie túry  do prírody, bicyklovanie a rýchlu chôdzu. Uprednostňujte pohyb a pobyt v prírode pred cvičením v posilňovni a doma.

• upokojte sa a obmedzte stres – neprepadajte negatívnym emóciám a nevysiľujte tým svoj organizmus ( v prípade ťažkej či nepríjemnej situácie sa snažte upokojiť a problém v pokoji vyriešiť). Pokúste sa byť pozitívne naladení.

• spánková hygiena – doprajte si pokojný a dlhý spánok, aby si telo mohlo dostatočne odpočinúť a zregenerovať sa. K pokojnému spánku dopomôže dobre vyvetraná miestnosť, šálka teplého mlieka, alebo čaju pred spaním, a samozrejme čistá myseľ.

• nepreťažujete sa –  príchodom jari netreba hneď držať overené a očistné diéty, aby ste do leta vyzerali opäť štíhli, ani sa zamestnávať nadmerným pohybom. Ak sa cítite unavení, pokojne si doprajte spánok aj počas dňa. Počúvajte svoje telo, vie najlepšie čo potrebujete.

• obmedzte v najvyššej možnej miere nikotín, alkohol a nápoje  s obsahom kofeínu.

Jarná únava môže byť sprevádzaná aj nepríjemnou chorobou, či virózou. Vyčerpaný organizmus je náchylnejší na infekčné ochorenia, alergické reakcie, ochorenia dýchacích ciest a často sa ohlásia príznaky vredovej choroby žalúdka a dvanástnika.