Strukoviny


V minulosti sa jedlá zo strukovín na našom území varili veľmi často. V súčasnosti sa, žiaľ, na ne trochu zabúda, ale postupne nachádzajú cestu späť do našich domácností. Najznámejšie strukoviny u nás sú fazuľa, šošovica, hrach, cícer, bôb a sója. Sú najbohatším rastlinným zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov, minerálov,  antioxidantov, škrobu a esenciálnych mastných kyselín. Vzhľadom na bohaté zastúpenie bielkovín a sacharidov, majú vysokú energetickú hodnotu. Sú dôležitým zdrojom energie pri väčšej fyzickej aktivite, pričom asistujú pri rôznych procesoch v našom organizme – pri stavbe chrupaviek, kostí, svalstva , posilňujú nervový systém, regulujú hladinu cukru v krvi, upravujú krvný tlak, udržiavajú tráviaci trakt odolný voči nádorom a zanášaniu, dokonca ovplyvňujú niektoré procesy nekontrolovateľného rastu rakovinových buniek.

• Fazuľa

Patrí medzi výborné zdroje mangánu, horčíka, vápnika, fosforu, železa, draslíka, medi a vitamínov skupiny B, najmä kyseliny listovej. Neobsahuje žiadny cholesterol, navyše pomáha znižovať hladinu tukov v krvi. Obsahuje 80% dennej dávky vlákniny. Podnecuje schopnosť sa koncentrovať, potláča podráždenosť a nervozitu.

• Hrach

Jeho konzumácia priaznivo ovplyvňuje naše kosti, je dôležitý aj ako prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Celkovo je vynikajúci bojovník proti starnutiu, spevňuje pleť, podporuje rast a kvalitu vlasov,  omladí, spevní a zregeneruje tkanivá i celý náš organizmus. Obsahuje vápnik, zinok, niacín a kyselinu listovú.

• Bôb

Pre naše telo je  významným zdrojom bielkovín (až 25 percent v sušine), ale má málo aminokyselín, preto je vhodné kombinovať ho s pšenicou, jačmeňom alebo ryžou. Bôb sa užíva ako prevencia aj pred Parkinsonovou chorobou, pomáha pri hypertenzii, má vysoký obsah vápnika, draslíka a železa.

Šošovica

Má pozoruhodný obsah bielkovín (25 až 30 percent vysoko kvalitných esenciálnych aminokyselín), obsahuje vápnik na spevnenie kostí, odstraňuje únavu a zvyšuje výkonnosť, pomáha pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom, stimuluje produkciu hormónov, má omladzujúce účinky na väzivové tkanivo.

Sója

Množstvo vápnika je v nej dvakrát väčšie než v mlieku, alebo v špenáte. Sója tak pôsobí aj ako prevencia proti osteoporóze. Znižuje cholesterol, pomáha pri menopauze, blahodárne vplýva na srdce, pomáha predchádzať infarktu. Jej konzumáciou  predchádzame prekysleniu organizmu a následným ochoreniam s tým spojeným.

Strukoviny často absenujú v našej kuchyni práve pre zdĺhavú tepelnú úpravu. No nejde o nič zložité – úplne postačujúce je na noc ich namočiť do vody, nie viac ako na 12 hodín. Vo vode napučia, skrátime čas prípravy, čím navyše zachováme aj všetky zdraviu prospešné látky a eliminujeme nadúvanie, s čím bývajú spájané. Vždy vodu, v ktorej ste strukovinu namáčali vylejte, pretože sú v nej vylúhované ťažko stráviteľné látky. Na varenie použite novú vodu. Ich využitie je veľmi široké – od klasických prívarkov, polievok, kaší až ku plackám, fašírkam, nátierkam, šalátom, ba aj koláčom. V našom jedálnom lístku by mali byť zastúpené aspoň trikrát do týždňa.