Dentálna hygiena


Je profesionálne odstránenie nánosov zubného kameňa, pigmentov a farebných škvŕn z povrchu zubov, vyčistenie a vyleštenie zubov, aké sa za domácich podmienok nedá zrealizovať. Vykonáva ju zubný lekár, v ešte lepšom prípade dentálna hygienička. Dentálni hygienici sú špeciálne vyštudovaní ľudia, ktorí ukončili tento odbor a majú v ňom veľa skúseností a prax. Mnohým pacientom, ktorí ešte neboli na dentálnej hygiene mierne krvácajú ďasná. Je to preto, že ich majú zapálené a dentálna hygiena bude prvým krokom k tomu, aby sa tohto zápalu zbavili. Dentálna hygienička najskôr pomocou fialového farbiva zafarbí zubný povlak, čo je informácia pre nás, ktoré miesta si zle čistíme a mali by sme sa na ne viac zamerať. 

PRIEBEH

Ultrazvukové čistenie pomocou piezoelektrického prístroja. Je efektné na odstránenie veľkých nánosov zubného kameňa. 

Mechanické dočistenie zubov sa robí prostredníctvom kyriet. 

Leštenie zubov špeciálnou pastou využíva metódu mikroabrazívneho čistenia. 

Pieskovanie (airflow) teda odstraňovanie pigmentových škvŕn z povrchu zubnej sloviny. Funguje na škvrny a zafarbenie od kávy, čaju, alkoholu či cigariet. Hoci zuby nebieli, vyčistí ich do prirodzenej farby. 

Fluoridácia zubov po ošetrení znižuje citlivosť zubov a zlepšuje ochranné vlastnosti zubnej skloviny.

Vo všeobecnosti nám postačia dve ošetrenia do roka. U kardiologických pacientov, ktorí majú problémy s kazivosťou zubov a u parodontologických pacientov sa dentálna hygiena odporúča častejšie. Dĺžka ošetrenia je rôzna, nakoľko sa pristupuje individuálne ku každému pacientovi. Vo všeobecnosti trvá ošetrenie 40-60 minút. Záleží od toho, v akom stave pacient prišiel, či sa jedná o prvú návštevu, alebo pacient chodí na dentálnu hygienu pravidelne. Základom starostlivosti o zuby je hlavne dôkladná domáca starostlivosť. Ústnej hygiene by sme sa mali venovať aspoň dvakrát denne – ráno a večer. Metóda čistenia by mala byť vždy jemná a šetrná k zubom a ďasnám. Nesprávnou technikou totiž môže dôjsť k poškodzovaniu a odhaľovaniu zubných krčkov. Nevhodný je aj príliš veľký tlak, ktorý môže poškodzovať zubnú sklovinu. Správnej technike čistenia zubov každého naučí práve zubný hygienik.

Pravidelné návštevy zubného lekára sú pre väčšinu z nás samozrejmosťou. Vieme tiež, že stomatologické ošetrenie nie je lacnou záležitosťou a výborný stav chrupu si chceme zachovať do čo najvyššieho veku. Voči dentálnej hygiene má stále mnoho ľudí predsudky. Ovládol ich strach, pretože sa hovorí, že dentálna hygiena bolí a je nepríjemná. No je v dnešnej modernej zubnej ordinácii dostupným štandardom. Mala by patriť medzi základnú preventívnu starostlivosť o zdravie každého človeka.